AMSTERDAM - Voetbalclubs mogen geen minderjarige spelers meer overnemen van andere clubs. Dat zei UEFA-voorzitter Michel Platini vrijdag. Hij heeft de ministers van sport van 27 EU-landen vrijdag opgeroepen actie te ondernemen tegen dergelijke handelingen.

Een verbod op zulke deals bestaat al voor clubs uit hetzelfde land, maar het komt steeds vaker voor dat clubs shoppen bij de jeugdelftallen van clubs uit andere landen.

Zo vertrok PSV'er Patrick van Aanholt vorig jaar op 16-jarige leeftijd naar Chelsea en verkaste Nacer Barazite een jaar eerder ook op 16-jarige leeftijd van NEC naar Arsenal.

Handel

Platini sprak zijn bezorgdheid uit over de ontwikkeling van jonge spelers die vroeg naar het buitenland trekken. "Op dit moment is er gewoon sprake van handel in kinderen. Ik neem mijn woorden daarin niet terug, want het is een serieuze situatie. Hoe moet je het anders noemen als kinderen van nauwelijks 12 of 13 jaar tegen betaling uit hun omgeving en cultuur worden weggetrokken? Dat is wat er op dit moment gebeurt in het voetbal."

Platini sprak de ministers vrijdag toe in het Franse Biarritz en vroeg zijn toehoorders de Europese Commissie te overtuigen van het nut van een wet op dit gebied. "We hebben een wet nodig om het Europese sportmodel te handhaven. Ook kleine en minder rijke clubs moeten zich kunnen ontwikkelen."

Emotie

"Sport moet zichzelf niet boven de wet plaatsen", vervolgt Platini. "Sport is een economie als geen ander. Sport is emotie en voetbal is meer dan een product of een markt. Het is meer dan alleen business." Het enige dat de UEFA volgens Platini kan doen is het aanscherpen van de regelgeving rond licenties voor Europese bekertoernooien.

Samen met de FIFA heeft de Europese voetbalbond studie gedaan om transfers van minderjarigen tegen te gaan. Die regelgeving bestaat in Europa al voor clubs uit hetzelfde land, maar nog niet tussen landen onderling. "Waar clubs het niet in hun eigen land voor elkaar krijgen, gaan ze over de grens kijken. Bij hun Europese buren, in Afrika of in Zuid-Amerika. Dat kan desastreuze gevolgen hebben."