ZEIST - De Nederlandse profvoetballers zullen vanaf juni 2009 vermoedelijk te maken krijgen met de nieuwe aangescherpte dopingcode van wereldantidopingbureau WADA, die in februari werd aangenomen door wereldvoetbalbond FIFA.

Zij zullen net als andere Nederlandse topsporters dagelijks moeten aangeven waar en wanneer ze zich bevinden.

De KNVB is daardoor genoodzaakt tijdens de eerstvolgende jaarvergadering (in juni) de reglementen aan te passen. De voetbalbond overlegt op 8 december met de Nederlandse Dopingautoriteit hoe aan de eis van de FIFA kan worden voldaan.

Antidopingcode

Tot voorheen maakten voetballers nog niet deel uit van de groep van 850 Nederlandse topsporters die vallen onder de nieuwe antidopingwetgeving. In tegenstelling tot de andere internationale sportbonden ondertekende de FIFA de vorige antidopingcode, uit 2003, namelijk niet.

De FIFA nam afstand van de 'whereabouts', de regel die sporters verplicht aan te geven waar ze op welk moment van de dag zijn. In februari van dit jaar ging de wereldvoetbalbond, onder leiding van de Zwitser Sepp Blatter, wel akkoord met de nieuwe antidopingcode.

Dopingautoriteit

En dus ook met de passage over de 'whereabouts'. Ook de topvoetballers, in navolging van andere topsporters, moeten vanaf volgend jaar waarschijnlijk aangeven waar ze zich wanneer bevinden. "Het is een algemeen proces", aldus directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit.

"De KNVB heeft hier in tegenstelling tot veel andere bonden nog niet mee te maken gehad. Omdat de FIFA de code nu ook heeft ondertekend, lijkt het mij logisch dat de topvoetballers aan dezelfde regels en verplichtingen moeten voldoen als andere topsporters."

High potentials

Volgens Ram ligt het voor de hand dat "enkele tientallen voetballers" deel gaan uitmaken van de groep die nu bestaat uit 850 Nederlandse topsporters van 58 verschillende bonden. "Het gaat om A- en B-sporters en 'high potentials', zogenoemde toptalenten.

Bij het voetbal zal waarschijnlijk hetzelfde criterium worden gebruikt. Dat zou betekenen dat spelers van vertegenwoordigende nationale elftallen voor die groep in aanmerking komen, zoals Oranje, Jong Oranje en de nationale vrouwenploeg", aldus Ram. "Maar dat moeten we nog uitzoeken en er overleg over hebben."

Hesp

Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS, is niet blij met de nieuwe code. "Ik begrijp dat de regels van de FIFA moeten worden nageleefd, maar ik hoop dat de KNVB een tussenoplossing kan bedenken. Een oplossing waar ook de voetballers mee kunnen leven, want dit gaat wel ver en is bijna niet uit te voeren."