AMSTERDAM - Darter Raymond van Barneveld is uitgespeeld op het Embassy World dartstoernooi. De Hagenaar was in de kwartfinale kansloos tegen de Engelsman Mervyn King. In de best-of-9 was het eindresultaat 5-3 voor de Brit.

Van Barneveld moest een bedroevend zwakke start bekopen met de nederlaag. Hij verloor de eerste twee sets kansloos. Door de achterstand kon hij zich geen fouten meer permiteren. De pauze kwam bij 1-3 in sets.

Bij de hervatting begon Van Barneveld opnieuw zwak. Hij gooide slechts 25 punten met de eerste drie pijlen. King liep uit naar 4-1 en was in de zesde set één pijl van een snelle overwinning af. "De eerste paar sets had ik heel veel pech met het gooien van dubbels", aldus Neerlands beste darter.

Hij kon de wedstrijd uitgooien met een dubbelbull, maar de dart ketste naar de verkeerde kant van het ijzerdraad. 'Barney' kon die leg en die set zowaar naar zich toetrekken met een meesterlijke finish.

Hoop

Meteen was de spanning terug toen hij zijn hoge niveau uit de tweede ronde haalde en ook de zevende set naar zich toetrok. Het waanzinnig uitgedoste oranjelegioen in de Frimley Green Country Club kreeg weer hoop, temeer omdat de Nederlandse favoriet steeds meer 180'ers ging gooien. Hij had de partij op dat moment al min of meer opgegeven. "King stond zó fabuleus te gooien", had hij onderweg vastgesteld.

Bij de ultieme kans had Van Barneveld de pech dat King in de achtste set mocht beginnen. Beide spelers wonnen hun legs naar 2-2, waarna de Engelsman zijn kans greep. "Op een gegeven moment zie je het helemaal niet meer zitten, aldus Van Barneveld. "Ik ben goed teruggekomen ne heb veel respect afgedwongen, maar daar koop je niets voor."

Van Barneveld berustte: "Ik ben tweevoudig oud-winnaar en sindsdien kan iedereen zich gruwelijk goed opladen. Ik heb het nu weer gemerkt."

Met Van Barneveld verdween de laatste Nederlander uit het toernooi. Alleen bij de vrouwen moet Francis van Hoenselaar vrijdag de halve finale spelen.