LA CORUNA - Algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord heeft het wangedrag van een klein deel van de Feyenoord-aanhang donderdagavond in het stadion van Deportivo la Coruña scherp veroordeeld.

"Het was te achterlijk voor woorden. Het is om moedeloos van te worden", verzuchtte hij na de kansloze nederlaag van zijn club in Estadio Riazor (3-0).

Tijdens de rust en aan het begin van de tweede helft vernielden 'fans' van Feyenoord tientallen stoeltjes. Ze wierpen de gesloopte spullen over de hekken en relingen van hun vak heen.

Daarbij raakte niemand gewond, ook al doordat Spaanse supporters in de onderste vakken snel een veilig heenkomen zochten.

Videobeelden

"Hoe verzin je het om met stoeltjes te gaan gooien?", sprak Gudde hoofdschuddend. "Dat kan toch niet normaal zijn? Dat hoort in geen enkel stadion thuis. Of ik me schaamde? Wat dacht je?"

"Ik heb begrepen van onze veiligheidsmensen dat het om een relatief klein groepje van tien tot vijftien man gaat. We hebben videobeelden van ze gemaakt. Ze kunnen uiteraard rekenen op een stadionverbod. Ook zullen we de schade op hen verhalen. Misschien schakelen we ook nog de politie in Nederland in."

Analyse

Gudde wilde in Spanje nog niet vooruitlopen op mogelijk ingrijpende maatregelen tegen de eigen aanhang. "Ik wil eerst alle feiten op een rijtje hebben en daarvan een grondige analyse maken. Daarna kunnen we pas goede conclusies trekken. We hebben nog wel even de tijd, want we zijn nu toch uitgeschakeld in Europa."

Gudde sprak de verwachting uit dat de tuchtcommissie van de UEFA het deze keer bij een (flinke) boete voor Feyenoord zal laten. Volgens de algemeen directeur verkeert zijn club niet meer in een proeftijd.

Nancy

Feyenoord werd twee jaar geleden uit de UEFA Cup gezet wegens ernstig wangedrag van hooligans in Nancy. Bij de uitwedstrijd vorige maand opnieuw in Nancy (3-0 verlies) nam Feyenoord uit voorzorg geen supporters mee. Daardoor verliep die beladen wedstrijd zonder enig probleem.

"Of het optie is om blijvend geen fans meer mee te nemen naar het buitenland? Voor die conclusie is het nu nog te vroeg", sprak Gudde diplomatiek.