HAMBURG - Ajax heeft donderdagavond al bijna aan de eerste doelstelling van dit seizoen voldaan. De Amsterdamse club is dicht bij overwintering in de UEFA Cup omdat invaller Leonardo de uitwedstrijd bij Hamburger SV met een curieuze treffer besliste (0-1).

De Braziliaan, die in het begin van het seizoen nog mocht vertrekken, schoot de bal van de ene naar de andere paal en trof vervolgens in de rebound wel doel. Ajax heeft aan de slotwedstrijd tegen Slavia Praag, op 17 december in de ArenA, genoeg aan een punt.

"En als Slavia Praag volgende week niet wint van Hamburger SV zijn we volgende week al zeker", wist Van Basten. De oefenmeester liep na afloop in zijn eentje naar het vak met ruim drieduizend meegereisde Amsterdamse supporters.

"Ik wilde ze bedanken voor de steun. Ze moesten toch wachten in het stadion. Dit leek me wel een mooi moment."

Ajax startte de krachtmeting op de slecht bespeelbare grasmat van de AOL Arena met dezelfde basisploeg die zondag uiteindelijk van AZ verloor (2-0). Trainer Marco van Basten posteerde Miralem Sulejmani wederom achter diepe spits Luis Suarez. Kennedy Bakircoglü mocht het weer op de rechterflank proberen.

Oleguer

Net als vier dagen eerder in Alkmaar bleef Ajax lang verwijderd van het niveau dat het dit seizoen graag wil halen. Vooral Oleguer, vaak een betrouwbare verdediger, stapelde in de beginfase fout op fout. De Catalaan vergiste zich tot twee keer toe in de snelheid van Paolo Guerrero, de Peruviaanse aanvaller van de thuisclub.

Oleguer trapte in de twintigste minuut ook wel heel eenvoudig in een dubbele schaarbeweging van Ivica Olic, de tweede aanvaller van HSV. Kenneth Vermeer behoedde zijn ploeg met een fraaie reflex voor de openingstreffer.

Oleguer mocht zich ook aanrekenen dat Eyong Enoh in de 22e minuut de gele kaart kreeg. De middenvelder uit Kameroen tackelde Guerrero nadat de Catalaanse verdediger de bal onnodig verspeelde. Enoh kon daarna weinig goed meer doen bij scheidsrechter Paolo Tagliavento.

De Ajax-fans vreesden al in de eerste helft voor een rode kaart en scandeerden de naam van wisselspeler Gabri.

Van Basten

Trainer Van Basten hield zich tot de 61e minuut doof voor de smeekbede van de supporters en riskeerde daarmee dat Enoh mogelijk voor de tweede keer binnen vier dagen een negatieve hoofdrol speelde. Hij veroorzaakte zondag ook al de strafschop waaruit AZ scoorde.

Hamburger SV kon voor eigen publiek ook allesbehalve imponeren. De Duitse club, zonder de geblesseerde Nigel de Jong en Romeo Castelen maar met Joris Mathijsen in de verdediging, speelde afwachtend en moest zelfs toestaan dat Ajax na een slordige beginfase steeds meer controle over de wedstrijd kreeg.

Guerrero

Guerrero was in de zestigste minuut wel dichtbij de openingstreffer. De spits raakte de lat, nadat hij was aangespeeld door tegenstander Enoh. Het was meteen de laatste actie van de Afrikaan van Ajax. Hij moest alsnog plaatsmaken voor Gabri.

Sulejmani verliet tegelijk met Enoh het speelveld voor Leonardo. De Serviër, pas net hersteld van een hamstringblessure, kon nog niet duidelijk maken waarom Ajax ruim 16 miljoen euro voor hem heeft betaald.

Met een Sulejmani in vorm en een fitte Klaas-Jan Huntelaar had Ajax de Duitse defensie wellicht eerder dan in de 78e minuut kunnen ontregelen. Nu was Leonardo de gevierde man.

Hamburg - Ajax