RIJSWIJK - Enkele sprinters van de DSB-schaatsploeg zullen over twee weken niet deelnemen aan de wereldbekerwedstrijd in Nagano. Dat meldde coach Jac Orie donderdag.

Stefan Groothuis, Simon Kuipers, Mark Tuitert, Laurine van Riessen en Annette Gerritsen starten wel bij de WB-ontmoeting in het Chinese Changchun (6-7 december) maar reizen niet door naar Japan. Dit vijftal heeft een overvol wedstrijdschema en schrapt daarom Nagano van hun kalender.

Margot Boer, Marianne Timmer en Sjoerd de Vries staan wel ingeschreven bij beide WB-wedstrijden sprint in Azië. Dit trio vertrekt zaterdag naar China. Het andere vijftal kiest voor een zo'n kort mogelijk verblijf in Changchun en arriveert pas komende donderdag in de miljoenenstad. Zij keren maandag terug naar Nederland, waarna ze direct doorvliegen naar het Italiaanse Collalbo waar DSB een trainingskamp belegt.

Jetlag

"We willen niet volledig acclimatiseren, zodat zij hopelijk bij terugkomst in Europa ook niet lang last hebben van de jetlag", verklaarde Orie de late vlucht naar China. In Collalbo wil de Haagse coach de basis leggen voor het tweede deel van het schaatsseizoen.

Toppers als Gerritsen, Groothuis, Kuipers en Tuitert richten zich op de NK sprint (3-4 januari) en WK sprint (17-18 januari).