MADRID - PSV staat op het randje van Europese uitschakeling. Na de nipte nederlaag bij Atletico Madrid (2-1) wordt zelfs "overwinteren" in de UEFA Cup moeilijk haalbaar. De hoop op nog een rondje Champions League was al langer vervlogen.

In principe moet PSV nu thuis het slotduel tegen het al geplaatste Liverpool winnen. Doet Marseille echter hetzelfde in het beladen duel met Atletico, dan schieten de Nederlanders er nog niets mee op. Bij verlies van Marseille heeft PSV aan een punt genoeg.

Twee onnodige fouten in de eerste helft werden de Brabanders fataal. Eerst profiteerde Simao van geklungel van Carlos Salcido. Vervolgens kreeg Maxi Rodriguez de bal om in te schieten aangeleverd van een andere Rodriguez, namelijk die van PSV.

Stevens

Vooraf had de Eindhovense coach Huub Stevens met name gewezen op de individuele fouten van zijn spelers op het internationale podium. In het vorige uitduel, bij Olympique Marseille, speelde PSV op het oog aardig mee. Enkele weggevertjes braken het elftal ook daar op.

Met aanvallende intenties was de Nederlands kampioen in het lege en ijskoude Estadio Vicente Calderon begonnen. Evenals afgelopen zaterdag tegen Heracles Almelo (4-0) stonden Danko Lazovic en Danny Koevermans samen in de spits. Daar achter stonden tenminste nog twee offensief ingestelde voetballers, van wie Ibrahim Afellay al snel aangeslagen uitviel.

Heitinga

De tegenstander was dit keer echter van een geheel ander kaliber. Atletico, met John Heitinga, is kwalitatief een maatje groter dan PSV. Dat was eerder al in Eindhoven (0-3) gebleken. De tempoversnellingen van de Spanjaarden waren Stevens formatie af en toe te veel. Dat leidde mede tot de overbodige missers achterin.

Toch kwam PSV in het tweede deel goed terug. Danny Koevermans, eerder in de Champions League twee keer succesvol thuis tegen Marseille, tikte al snel de 2-1 binnen. Tot het laatst moment hield de formatie van Stevens daardoor uitzicht op de gelijkmaker. Die kwam er niet.

Fans

Opvallend was dat Atletico negentig minuten lang werd aangemoedigd door enkele honderden fans. Buiten de hekken konden ze niets zien, maar het weerhield de meute niet van onafgebroken gezang.

Stevens

De nederlaag was onnodig. Tot dat oordeel kwam de Eindhovense trainer Huub Stevens na afloop van het Champions League-duel.

"In de eerste helft lieten we het afweten", sprak Stevens bij de NOS. "Als je dan ziet hoe gemakkelijk je de wedstrijd in de tweede helft kan kantelen, ben je teleurgesteld. Deze nederlaag was niet nodig."

De Limburgse trainer was vooral verbolgen over de wijze waarop PSV de twee tegentreffers toestond. Bij beide treffers van Atletico stond de Brabantse defensie enigszins te stuntelen. "Als je ziet hoe we die doelpunten weggeven. Dat maakt me kwaad."

Affelay

Met een fikse enkelblessure verliet Ibrahim Afellay van PSV woensdag al snel het veld. De middenvelder twijfelt of hij zaterdag tegen SC Heerenveen kan spelen.

"Het is even afwachten", zei Afellay. "Ik heb de hele tweede helft met ijs op het gewricht in de kleedkamer gezeten. Vrijdag kijken we hoe het uitpakt. Ik kreeg al in de openingsfase een enorme schop, waarna ik 'vol' door m'n enkel ging."

Erik Pieters viel in de rust uit bij PSV. De verdediger was ziek.

Zie ook: PSV verliest van Atletico

PSV - Atletico