AMSTERDAM - Sc Heerenveen heeft bij de KNVB bezwaar aangetekend tegen de tweede gele kaart die Mika Väyrynen zaterdag ontving in de wedstrijd tegen FC Twente.

Volgens de Friese club heeft scheidsrechter Eric Braamhaar de spelregels verkeerd gehanteerd en moet de wedstrijd schorsing van de Fin daarom worden teruggedraaid.

Väyrynen werd door Braamhaar uit het veld gestuurd nadat hij in de slotfase bij een ingooi de bal via de rug van Twente-speler Kenneth Perez terug in het veld had geworpen.

Fifa-reglementen

Al snel ontstond een discussie over de vraag of de beslissing van de arbiter terecht was. De regels van de KNVB bleken op dit gebied echter niet overeen te komen met de Fifa-reglementen.

De Fifa stelt in een onlangs gewijzigde regel dat een speler bij een ingooi met opzet een tegenstander mag raken met het doel om verder te spelen 'als hij dat niet op een nalatige of roekeloze manier doet en niet met buitensporige kracht'.

Maar Braamhaar stelde direct na de wedstrijd dat een dergelijke ongevaarlijke ingooi via de tegenstander valt onder misleiding van de arbiter en daarmee strafbaar is.

Onduidelijk

Omdat het reglement van de KNVB geen duidelijkheid schept over de kwestie, gaat een werkgroep van de bond de zaak onder de loep nemen.

Toch blijft de schorsing van Väyrynen staan omdat het alleen mogelijk is verweer te voeren tegen een gele kaart als deze aan de verkeerde persoon is gegeven.

Uitzondering

Heerenveen-directeur Yme Kuiper vindt dat er in dit geval sprake moet zijn van een uitzondering. "Er is kennelijk sprake van onduidelijkheid", zegt hij op de clubsite.

"Väyrynen en Heerenveen worden zo de dupe van een in onze ogen foute beoordeling van de scheidsrechter." De Finse middenvelder zou door de schorsing de wedstrijd van zaterdag tegen zijn oude club PSV mislopen.