ZANDVOORT - Ondanks het Europese verbod op tabaksreclame kan de Marlboro Masters voorlopig nog enkele jaren op zijn naamgever rekenen. Het grootste autosportevenement van Nederland, ook dit weekeinde worden ongeveer 65.000 toeschouwers verwacht op het Circuit Park Zandvoort, krijgt nog tot 2006 een jaarlijkse ontheffing op de wet van de Nederlandse overheid.

Hans Ernst, directeur van het circuit, kijkt echter al vooruit. "Natuurlijk zijn we bezig met de sponsoring voor na 2006. Maar het gaat om giga-bedragen en zeker in deze tijd is het niet makkelijk om een andere geldschieter te vinden. Dus het is mooi dat we een ontheffing krijgen."

Strikte regels

De tabakssponsoring is wel aan strikte regelgeving gebonden. Zo mag de Masters pas zes weken voor aanvang adverteren via billboards en flyers.

De tabaksfabrikant maakt echter graag gebruik van de mogelijkheid: "We zijn blij dat het nog mag", zegt Pascal Stolk van Marlboro. "We proberen ons strikt aan de regels te houden en willen zeker tot 2006 doorgaan. Je praat toch over een enorm evenement dat wij al jaren steunen. Ik ben positief gestemd dat het ook de komende jaren nog kan."

Wereldkampioenschap

De Masters geldt in de Formule 3 als het officieuze wereldkampioenschap. Ook deze jaargang heeft de race een startveld waarin maar liefst twintig verschillende nationaliteiten uitkomen.

Inmiddels hebben zich al 49 coureurs ingeschreven die zaterdag tijdens de kwalificatie bepalen welke 37 bolides uiteindelijk aan de start komen.

Nederlanders

Voor Nederland doen Robert Doornbos, Charles Zwolsman en Stefan de Groot mee. Vooral de deelname van De Groot is een verrassing. De rijder reed vorig seizoen nog in de Formule 3, maar moest vanwege geldproblemen een stap terug doen naar de Formule Renault.

Het Engelse team Menu F3 Motorsport bood hem de kans om zaterdag en zondag opnieuw in te stappen. "Hun vaste rijder Rob Austin heeft een hand gebroken met rugbyen", aldus De Groot.

"Vorig seizoen heb ik een paar races voor ze gereden, dus kwamen ze bij mij uit. Ik krijg geen kans om te trainen, maar stap zaterdag gewoon in. Op geen enkele baan had ik dat aangedurfd, maar op Zandvoort, mijn thuisbasis, moet het lukken."

Ferrari F-1

Naast de prestigieuze Formule 3-race komt ook het Ferrari Formule 1-team naar Nederland voor een demonstratie. De Italiaanse racestal is vertegenwoordigd met de testrijders Luca Badoer en Felipe Massa.

Ook een Ducati-motorteam, dat met Loris Capirossi en Troy Bayliss uitkomt in MotoGP-klasse, is aanwezig op het circuit. In de nationale raceklasses worden wedstrijden verreden in de Toyota Yaris Cup, Renault Clio Cup, Formule Renault en de Alfa 147 Challenge. Tevens staat een wedstrijd van de Duitse V8-Star op het programma.