AMSTERDAM - Het begon bij Raemon Sluiter weer dusdanig te kriebelen dat een rentree volgens hem niet kon uitblijven. De 30-jarige Rotterdammer gaf woensdag op een persconferentie tekst en uitleg over zijn aankondiging terug te keren in het professionele tenniscircuit.

Sluiter heeft lang over zijn besluit nagedacht en hakte ongeveer twee weken geleden de knoop door. "In mijn ogen kan ik niet falen."

Sluiter zette in februari na het ABN Amro-toernooi in zijn thuisstad Rotterdam een punt achter zijn loopbaan. Hij was het reizen van toernooi naar toernooi zat en kende droevige familieomstandigheden. Sluiter heeft dan ook geen spijt van zijn beslissing om te stoppen. "Ik vond dat ik thuis nodig was."

Van Lottum

In de maanden na zijn afscheid ging er geen week voorbij dat Sluiter niet met tennis bezig was. Hij was coach van Thiemo de Bakker en zette een eigen tennisbedrijf op met John van Lottum.

"Ik heb gemerkt dat tennis gewoon het leukste is dat er is", zei Sluiter tijdens de persconferentie op Rotterdam Airport. "De samenwerking met Thiemo en John is me erg goed bevallen, maar ik wil weer zelf spelen."

Te zwaar

Sluiter weet ook dat hij nog een lange weg te gaan heeft. Om volledig fit te worden -Sluiter is zes tot zeven kilo te zwaar- heeft de Rotterdammer drie maanden uitgetrokken. "Als ik Jhon van Beukering mag geloven, kunnen die kilo's er binnen een week vanaf, maar ik ga het rustig opbouwen."

Sluiter verwees met een lach naar de spits van NEC, die onlangs door trainer Mario Been uit de selectie werd gezet omdat hij te zwaar was. Binnen een week werkte Van Beukering zijn overgewicht er grotendeels weer af.

Futuretoernooien

De weg naar de top zal lang en zwaar zijn en begint onderaan bij de futuretoernooien. Sluiter, die in 2003 met de 46e plaats zijn hoogste positie op de wereldranglijst haalde, heeft dan ook nog geen doel in zijn hoofd om te bereiken.

"Ik heb geen tijdspanne in mijn hoofd. Als ik na zeven maanden nog weinig heb bereikt, trek ik niet meteen de stekker eruit. Ik wil graag de top honderd halen, maar daar is op dit moment nog niks zinnigs over te zeggen."

Moreira de Melo

Het vele reizen was voor Sluiter eerder altijd een van de minpunten. Omdat vriendin en tophockeyster Fatima Moreira de Melo heeft besloten meerdere keren met Sluiter mee te reizen, was de beslissing over een comeback snel gemaakt. "Daardoor kijk ik er toch anders tegenaan. Ik had veel moeite met het reizen en de hotelkamers. Maar als zij erbij is, zal dat zeker anders zijn."

Sluiter is nog verre van fit en zal er komend voorjaar bij het ABN Amro-toernooi dan ook nog niet bij zijn. "Dat is geen optie. Ahoy is na de grandslamtoernooien het hoogste platform van de wereld. Daar heb ik in februari nog niks te zoeken."

Davis Cup

Ook het spelen in de Davis Cup zit er voorlopig nog niet in. "Dat is hetzelfde verhaal. Nederland speelt in de Wereldgroep. Als ik ooit weer de nummer één of twee van Nederland ben, ben ik zeker weer beschikbaar voor het team."

Sluiter gaat de komende maanden werken met zijn vaste conditietrainer Errol Esajas. De onderhandelingen met een tennistrainer lopen nog, waardoor Sluiter daar nog geen uitspraken over wilde doen. Half maart hoopt hij zijn eerste toernooi weer te spelen.

Persconferentie Sluiter