LONDEN - Een dopingvrije sport is utopie. Dat zei voorzitter Jacques Rogge van het internationaal olympisch comité IOC dinsdag bij de Engelse BBC.

"Bedriegen zit ingebakken in de menselijke natuur. Doping hoort net zo bij de sport als criminaliteit in de maatschappij. Het is naïef om te geloven dat er ooit schone Olympische Spelen zullen zijn", aldus de Belg.

Rogge deed zijn sombere bespiegelingen voorafgaande aan de hertest van alle bloedmonsters die zijn afgenomen tijdens de afgelopen Spelen in Peking.

Epovariant

"We zullen ongeveer 980 monsters opnieuw controleren, maar nu op de aanwezigheid van de epovariant CERA en op insuline." De IOC-preses verwacht dat deze controles nieuwe dopingzondaars zullen opleveren. In Peking werden vijftien atleten betrapt op dopegebruik.

De IOC-preses verwacht dat deze controles nieuwe dopingzondaars zullen opleveren. In Peking werden vijftien atleten betrapt op dopegebruik. Dat waren er veel minder dan voorzien, want het IOC voerde in China het grootste antidopingprogramma ooit uit met ongeveer vijfduizend controles.

Bewaard

Rogge vertelde verder dat de bewuste bloedmonsters na de hertest opnieuw worden ingevroren en bewaard tot de Spelen van 2016. Dat stelt het IOC in staat om de stalen in de toekomst eventueel nog te testen met de allernieuwste technieken. "We zullen alle monsters acht jaar bewaren om deze indien nodig opnieuw te onderzoeken. We zullen dus pas over acht jaar de echte waarde van de prestaties in Peking kennen."