WESTBEEMSTER - Het gelouterde zeilduo Marcelien de Koning/Lobke Berkhout houdt het voor gezien.

De drievoudige 470-wereldkampioenen en winnaressen van olympisch zilver in Peking gaan ieder hun eigen weg. Dat hebben ze maandag gezamenlijk in Westbeemster bekendgemaakt.

Stuurvrouw De Koning (30) en bemanning Berkhout (28) hebben zeven jaar met veel succes in de olympische 470-boot gezeild.

"We hebben samen veel meegemaakt. We hebben extreem genoten van alles. We zijn nu klaar voor een volgende stap'', liet het Noord-Hollandse tweetal gezamenlijk weten.

Toekomst

Berkhout wil verder in het (olympisch) zeilen, maar weet nog niet precies hoe en met wie. De Koning ziet voorlopig voor zichzelf geen toekomst meer in het zeilen.

Ze gaat eerst lang op reis naar Zuid-Amerika en werkt daarnaast aan een mogelijke carrière in de televisiewereld.

"Het is moeilijk om ineens zonder duidelijk doel te leven. Er is genoeg moois in het leven maar het is eerst een kwestie van kiezen", gaf het tweetal te kennen in de kaaswinkel van hun hoofdsponsor Beemsterlite.

Betere zeilsters

De Koning en Berkhout stapten in 2001 met een ogenschijnlijk simpele doelstelling bij elkaar in de boot. "We wilden betere zeilsters worden. Die uitdaging was voor ons als topsporter van levensbelang."

"Na zeven jaar samen varen, wordt de groei steeds minder. We hebben ons volledig op het winnen van medailles gericht. We hebben veel andere activiteiten op een laag pitje gezet om te kunnen presteren. Het is nu tijd voor iets anders."

Bewust

De Koning en Berkhout benadrukten dat ze er bewust voor hebben gekozen gezamenlijk te stoppen.

"We hebben samen zoveel meegemaakt en hebben extreem genoten van alles. Het was een waanzinnige rit in de achtbaan die niet te overtreffen valt. Gezien alle bereikte doelstellingen in de afgelopen vier jaar mogen we trots zijn op ons team."

Glimlach

De Koning en Berkhout namen maandag met een glimlach afscheid van elkaar. Ze bedankten met name hun trouwe trainer-coaches Jacco Koops en Daniel Smith voor hun jarenlange steun.

Ook mental coach Fiona Brouwer, die de onderlinge relatie tussen beide zeilfanaten goed in de gaten hield, kreeg lof toegezwaaid. "Een heel bijzondere periode is voor ons afgesloten. Op naar een nieuwe uitdaging."