AMSTERDAM - De KNVB en de Oranjefans dingen mee naar de jaarlijkse FIFA Fair Play Award. De UEFA heeft de supporters van het Nederlands elftal als een van de twee Europese inzendingen ingestuurd. Dat heeft de KNVB maandag bekendgemaakt.

Oranjefans hebben zich volgens de UEFA onderscheiden door de enorme collectieve steun voor Oranje.

Daarnaast was de Europese bond erg te spreken over de rol die de supporters in Bern hebben gespeeld tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland en waren de Nederlandse fans 'bijzonder sportief' na de uitschakeling door Rusland, 3-1 na verlenging, in de kwartfinale in Basel.

De andere inzending is van de Zweedse bond, vanwege het feit dat het nationale team supporters van vele generaties aantrekt en daarmee het familiegevoel uitstraalt.

Samenwerking

De KNVB is trots op de nominatie. "Het is een bevestiging van het werk dat we doen, in goede samenwerking met alle betrokkenen, waaronder de Supportersclub Oranje."

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een individu of groep die heeft bijgedragen aan de promotie van fair play in het voetbal. Vorig jaar ging de prijs naar FC Barcelona.