BEEKBERGEN - Verona van de Leur maakt deel uit van de selectie die later deze maand in de Amerikaanse plaats Anaheim meedoet aan de wereldkampioenschappen turnen. De kopvrouw van de Nederlandse ploeg werd de afgelopen maanden geplaagd door een botkneuzing in de enkel, maar blijkt voldoende hersteld om mee te gaan.

Bondscoach Frank Louter maakte maandagavond zijn WK-groep bekend. Behalve Van de Leur gaat ook de jonge Berber van den Berg mee naar Amerika. Zij had last van een enkelblessure, maar ook zij is voldoende hersteld. Dat geldt niet voor Gabriëlla Wammes, die normaliter een belangrijke kracht zou zijn in het team. Zij ging onlangs door haar rug en heeft daardoor een trainingsachterstand.

Landenwedstrijd

Wammes gaat woensdag wel mee naar Anaheim, omdat Louter hoopt dat ze deze achterstand in anderhalve week nog inloopt. In dat geval zou de coach haar kunnen inzetten in de landenwedstrijd.

Renske Endel, Suzanne Harmes, Loes Linders en Mayra Kroonen waren al eerder aangewezen. Brugspecialiste Laura van Leeuwen behoort ook tot de selectie. Inclusief Wammes reizen acht turnsters naar Amerika, Louter mag er slechts zes inzetten en één als reserve opvoeren.

Kwalificatie

Hoofddoel voor de turnsters is voldoen aan de eis voor olympische kwalificatie voor het gehele team. Daarvoor moeten de vrouwen bij de beste twaalf landen eindigen. Bij het laatste WK eindigden ze als vijfde. Zo hoog schat Louter ze nu door de blessureperikelen niet in.

"We moeten de verwachtingen bijstellen. We gaan niet voor de medailles zoals op het EK en het vorige WK." Op dat toernooi, in in Gent, greep Endel zilver op de brug. Van de Leur grossierde later in eremetaal op het EK in Patras en ook won zij zilver bij de WK toestelfinales, afgelopen jaar in Debrecen. Maar beiden zijn dit jaar nog niet vaak fit geweest.

"We gaan op dit WK de olympische kwalificatie veiligstellen", stelt Louter. "We moeten bij de beste twaalf komen, daarna hebben we nog een jaar om ons op de deelname aan de Spelen voor te bereiden." De WK in Anaheim worden van 16 tot en met 24 augustus gehouden.