AMSTERDAM - Wielrenner Bernhard Kohl is voor twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik.

De tuchtcommissie van het Oostenrijkse antidopingbureau (NADA) legde hem die straf maandag op wegens dopegebruik. Kohl bekende onlangs het gebruik van de epovariant CERA.

In de Ronde van Frankrijk won Kohl de bergtrui en eindigde hij als derde in het algemeen klassement.

Beroep

De 26-jarige Oostenrijker heeft de mogelijkheid in beroep te gaan tegen de sanctie. Hij kan dat doen bij een arbitragepanel in Oostenrijk of het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne.

Kohl was maandag in Wenen aanwezig bij de hoorzitting van het NADA, waar hij een verklaring aflegde. Kohl had gehoopt op een mildere straf door zijn volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen.

Silence-Lotto

De Oostenrijker, ooit lid van de opleidingsploeg van Rabobank, had net een nieuwe werkgever gevonden.

De Belgische formatie Silence-Lotto, waarvoor Thomas Dekker volgend seizoen gaat fietsen, heeft de overeenkomst vanwege deze dopingzaak echter geannuleerd. Dit jaar reed de klimmer voor Gerolsteiner, de ploeg die is opgehouden te bestaan.

Teleurgesteld

Bernhard Kohl heeft maandag teleurgesteld gereageerd op de schorsing. "Ik heb mijn zonden opgebiecht en ben eerlijk geweest'', zei Kohl na afloop, maar voordat hij het vonnis hoorde.

"Ik hoop dat dit gewaardeerd wordt. Dat zou een goed teken zijn voor de sporters. Zo niet, dan belanden we weer in de cultuur van het zwijgen.''