ROME - Ex-topsprinter Tim Montgomery heeft in het jaar van de Olympische Spelen van Sydney 2000 vier keer per maand testosteron en groeihormonen gebruikt.

Dat geeft de 33-jarige Amerikaan maandag toe in een vraaggesprek met het Amerikaanse tv-station HBO, dat dinsdag wordt uitgezonden. De Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport bracht maandag al enkele uitspraken uit dat interview.

Montgomery won in Sydney goud op de 4x100 meter. Hij vormde een team met Jon Drummond, Brian Lewis, Maurice Greene en Kenneth Brokenburr. Montgomery liep op dit nummer overigens alleen in de series.

Verontschuldigen

"Ik heb een gouden medaille die ik niet op eigen kracht heb veroverd", bekent hij bij HBO. "Ik heb er geen recht op en wil me verontschuldigen bij mijn teamgenoten. Ik spreek louter voor mezelf. Ik wil niemand iets afnemen wat ze hebben gepresteerd."

De Amerikaanse atletiekwereld dreigt door de bekentenissen van Montgomery opnieuw een gouden medaille bij Sydney 2000 kwijt te raken.

Eerder ontnam het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de Amerikaanse mannen- en vrouwenploeg de olympische titel op de 4x400 meter nadat Antonio Pettigrew en Marion Jones hadden toegegeven dat ze verboden middelen hadden gebruikt. Ook het brons op de 4x100 meter moest de Amerikaanse vrouwenploeg inleveren.

Vrijwillig

"Als Montgomery bedrog heeft gepleegd in Sydney, dient hij zich bij ons te melden en vrijwillig zijn gouden medaille af te staan", reageerde een woordvoerder van het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) op de komende HBO-uitzending.

"Dat hebben anderen van onze atletiekteams bij Sydney 2000 tenslotte eveneens gedaan. Dit is weer een voorbeeld hoe groot en langdurig de gevolgen van doping zijn. De integriteit van de sport moet worden beschermd."

Marion Jones

Montgomery, voormalig echtgenoot van de eveneens gevallen topatlete Marion Jones, zit op dit moment in Amerika een jarenlange celstraf uit wegens bankfraude en drugshandel. Hij werd in 2005 door het internationale sporttribunaal (CAS) voor twee jaar geschorst nadat zijn naam was opgedoken in de beruchte BALCO-affaire. Zijn wereldrecord uit 2002 op de 100 meter (9,78) moest hij inleveren.

Tijdens zijn atletiekcarrière werd Montgomery nooit betrapt op doping. Later legde hij tijdens een van zijn rechtszaken al wel een bekennende verklaring af. In het vraaggesprek met HBO komt hij nu met gedetailleerde informatie over zijn dopingpraktijken. "Waarom ik het heb gedaan? Met deze vraag stap ik elke ochtend uit bed en ga ik elke avond slapen."