ROTTERDAM - Roy Makaay bleek zondag in de ijskoude Kuip een winterharde spits. De 33-jarige centrumaanvaller leidde zijn ploeg tussen de sneeuwbuien door langs ADO Den Haag: 3-1.

Met de gelijkmaker en twee assists was hij de belangrijkste man bij de opbloeiende thuisclub, die uit de laatste vier competitieduels tien punten haalde.

In de opstelling van Feyenoord viel de naam van Timothy Derijck op. De 21-jarige Belg kwam dit seizoen in de Rotterdamse hoofdmacht nog niet in actie. Vorig seizoen kwam hij op huurbasis in zijn vaderland uit voor FC Dender, de club van trainer en oud-Feyenoorder Johan Boskamp.

Perspectief

Derijck behoorde aan het begin van het seizoen onder de nieuwe trainer Gertjan Verbeek tot het groepje spelers dat weinig perspectief meer leek te hebben in De Kuip.

Door de aanhoudende blessuregolf kwam ook hij weer in beeld voor een basisplaats, mede dankzij zijn goede spel in het beloftenteam. Met Diego Biseswar en Dwight Tiendalli is Derijck alweer de derde Feyenoorder die dit seizoen eerst min of meer was afschreven, maar zich alsnog terugknokte in het keurkorps.

Hofland

Derijck verving tegen ADO Den Haag in het hart van de defensie Kevin Hofland, die door een enkelblessure niet beschikbaar was. Denny Landzaat haakte zaterdag tijdens de training af. De oud-international zou tegen ADO zijn langverwachte rentree in de Rotterdamse selectie maken, maar de middenvelder kreeg opnieuw last van een dijbeenspier.

Ook aanvaller Andwélé Slory ontbrak nog bij Feyenoord. De snelle vleugelspits was klaar voor een terugkeer in het basisteam, maar meldde zich zondag alsnog bij Verbeek af omdat hij vader was geworden.

Spits

Door de absentie van Slory, en acht andere (geblesseerde) spelers uit de A-selectie, trad Feyenoord slechts met één uitgesproken spits aan (Roy Makaay).

Verbeek viel met vijf middenvelders terug op het systeem dat de huidige bondscoach Bert van Marwijk vorig seizoen bij Feyenoord veelvuldig hanteerde.

Overwicht

De thuisploeg had tegen het kansarme ADO Den Haag de gehele wedstrijd een overwicht, maar moest eerst nog wel een achterstand toestaan. Richard Knopper (ex-Ajax) profiteerde van een pijnlijk foutje van doelman Henk Timmer, 0-1. Dankzij Makaay stelde Feyenoord nog voor de rust orde op zaken.

De aanvalsleider kopte eerste de gelijkmaker in na goed voorbereidend werk van André Bahia, daarna stond hij aan de basis van de treffer van Leroy Fer (2-1).

Gretig

Het geconcentreerde en gretige Feyenoord kwam na de pauze niet meer in de problemen. Op aangeven van opnieuw Makaay tilde Luigi Bruins in de 54e minuut naar 3-1.

Daarna zochten veel toeschouwers snel weer de warme catacomben op. Beide ploegen kwamen in de barre omstandigheden nauwelijks nog aan goed voetbal toe. Voor ADO Den Haag was het de zesde competitienederlaag op rij.

ZIE OOK:

Hofland ontbreekt na wandeling met hond
Feyenoord en Makaay met goed gevoel naar Spanje
Feyenoord wint in witte Kuip
Landzaat weer naar ziekenhuis

Feyenoord - ADO Den Haag