ALKMAAR - AZ onderstreepte zondagmiddag tussen de windvlagen en sneeuwbuien door dat Ajax nog steeds niet de evenwichtige ploeg is die het zo graag wil zijn. De club uit Alkmaar kwam voor eigen publiek nauwelijks in de problemen en boekte dan ook een verdiende zege: 2-0.

Het kan geen toeval zijn dat Ajax opnieuw tijdens een uitwedstrijd in de problemen raakte. De Amsterdammers verloren al eerder dit seizoen buiten de ArenA al van Willem II, Heerenveen en Volendam (beker).

AZ presenteerde zich in eigen huis als een volwassen ploeg. De formatie vertrouwde opnieuw op de speelwijze die de ploeg dit seizoen veel succes bezorgt.

AZ trekt zich bij balverlies gegroepeerd terug op de eigen helft. Het team is als geen andere club in de eredivisie in staat om een fout van de tegenstander met een snelle counter af te straffen.

Antwoord

Ajax, dat voor het eerst sinds zes competitieduels verloor, had geen antwoord op het effectieve en soms oogstrelende spel van de thuisclub. De Amsterdammers koesterden in de eerste helft nog wel vaak balbezit. Ze werden echter nauwelijks gevaarlijk.

Kennedy Bakircioglü leek weer op de rechtsbuiten die vorig jaar bij Ajax op een zijspoor raakte. Miralem Sulejmani kon ook niet camoufleren dat hij al twee maanden geen hele wedstrijd had gespeeld.

De Serviër, weer fit na een hamstringblessure, liep er een beetje verloren bij. Het was geen toeval dat beide spelers het laatste fluitsignaal niet haalden.

Suarez

Ajax gokte, zoals bijna iedere wedstrijd dit seizoen, op Luis Suarez. De spits uit Uruguay was voor rust twee keer dicht bij een doelpunt. In beide gevallen maakte Sergio Romero geen sterke indruk.

De Argentijnse doelman van AZ reageerde in de 32e minuut eerst slecht op een inzet van Gregory van der Wiel. Hij verkeek zich zeven minuten later op een voorzet van Sulejmani. Suarez profiteerde niet en schoot tweemaal naast.

Voorsprong

AZ koesterde op dat moment al een voorsprong. Maarten Martens draaide in de 22e minuut handig weg bij Eyong Enoh. De middenvelder uit Kameroen, vorige week na afloop van het duel met PSV nog luid bejubeld, liet de Belgische aanvaller over zijn knie gaan.

Demy de Zeeuw benutte de strafschop koelbloedig (1-0).

Geluk

Ajax mocht vlak na de openingstreffer van geluk spreken dat het niet al voor rust op een achterstand van 2-0 kwam. Hector Moreno schoot de bal echter tegen de benen van Rasmus Lindgren, die op de doellijn redding bracht.

De Braziliaan Ari liet doelman Kenneth Vermeer in de vijftigste minuut wel opnieuw kansloos. De spits bekroonde een prachtige aanval van AZ door de bal, op aangeven van David Mendes da Silva, met zijn hak in het doel te tikken (2-0).

Instabiele ploeg

Ajax leek vanaf dat moment weer op de instabiele ploeg die het dit seizoen vaak in uitwedstrijden laat afweten. Trainer Marco van Basten bracht Leonardo voor Sulejmani.

Hij wisselde ook Bakircioglü voor Gabri. AZ bleef de wedstrijd domineren. De verdiende overwinning kwam dan ook geen moment in gevaar.

ZIE OOK:

Schaars: Wij gaan voor het kampioenschap
‘AZ had meer kunnen scoren’
Van Basten: Terechte nederlaag
AZ weert Ajax sjaal

AZ - Ajax