ISTANBUL - Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) wordt in 2013 in Utrecht gehouden. Dat heeft de algemene vergadering van het Europees Olympisch Comité (EOC) zaterdag in Istanbul besloten.

Het EJOF is een multi-sportevenement voor jonge Europese topatleten in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Het gebeuren vindt plaats in een olympische atmosfeer.

Er zijn negen sporten: atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, zwemmen (jongens en meisjes) en wielrennen (jongens).

Brno

Utrecht haalde het voor het Tsjechische Brno. Eerder was ook Genua kandidaat, maar de Italianen trokken zich enkele dagen voor de verkiezing terug. Nederland was eerder in de race voor de organisatie in 2011 maar die werd toegewezen aan Turkije (Trabzon).

Nederland, dat eerder in 1993 (Valkenswaard) het EJOF organiseerde, kreeg in Istanbul 23 van de 45 stemmen. Het was een troost voor de gemeente Utrecht die afgelopen week de gewenste start van de Ronde van Frankrijk van 2010 naar Rotterdam zag gaan.

Aan het evenement, dat naar verwachting van 14 tot en met 19 juli 2013 wordt gehouden, nemen ongeveer 3300 sporters deel.