MELBOURNE - Baanwielrenster Willy Kanis heeft een bijzonder succesvolle laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in Melbourne beleefd. Kanis won zaterdag zowel het onderdeel 500 meter tijdrit als de keirin.

Op de korte tijdrit kwam ze tot een tijd van 34,657 waarmee de Kampense de Chinese Jinjie Gong (34,676) net voorbleef. Het brons was voor de Australische Kaarle McCulloch: 34,844.

Op keirin hield ze de Italiaanse Elisa Frisoni en de Duitse Christin Muche achter zich. Yvonne Hijgenaar werd vijfde in de finale.

Kanis sloot daarmee de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen af met drie zeges. Vrijdag had ze met Yvonne Hijgenaar al de teamsprint gewonnen.

Verrast

Kanis was verrast over haar prestatie, ze had nog niet veel op de baan getraind sinds de Spelen van Peking. "Ik vraag me alleen af of ik niet te vroeg goed ben. Pas op het WK volgend jaar maart moet ik er staan", zei ze tegen de NOS.

Door de programmering in Melbourne moest Kanis haar tijdrit rijden tussen de tweede ronde en de finale van de keirin in. "Ik heb getwijfeld of ik de keirin wel zou doen omdat ik vooral op de tijdrit goed wilde zijn. Het is goed uitgepakt."

Verschil

Kanis won met een klein verschil, ze pakte haar winst in de laatste honderd meter: "Nu is het geluk eens aan mijn kant", doelde ze op de wereldtitelstrijd eerder dit jaar in Manchester waar ze op een duizendste van een seconde het brons miste.

Kort erna won ze de keirinfinale door van kop af de laatste ronde in te duiken. Niemand slaagde er nog in de Kampense te passeren. "Het was misschien niet het best bezette toernooi, maar ik ben heel blij met deze resultaten."