JOHANNESBURG - Bij het wereldkampioenschap voetbal in 2010 in Zuid-Afrika worden mogelijk ook Nederlandse politieagenten ingezet.

De Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst verzoekt alle deelnemende landen 22 agenten te sturen, met name om de eigen fans in de gaten te houden. Oranje heeft goed zicht op deelname aan het WK.

Twintig agenten worden geacht rond wedstrijden van Oranje aanwezig te zijn, twee beambten worden gestationeerd in een commandocentrale, zo vertelde politiebaas Andre Pruis zaterdag tijdens een persconferentie in Johannesburg.

Inzet van buitenlandse agenten is niet nieuw bij grote voetbalevenementen. Bij het WK in 2006 in Duitsland waren achttien Nederlandse agenten actief, afgelopen zomer leverde Nederland bij het EK in Oostenrijk en Zwitserland een twintigtal agenten.

Ter Horst

Eerder dit jaar kwam minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) al met de Zuid-Afrikaanse autoriteiten overeen dat de Nederlandse politie in de aanloop naar het WK zogenoemde 'spotterteams' stuurt.

De agenten zullen hun Zuid-Afrikaanse collega's trainen in het lokaliseren van raddraaiers in grote menigten.

Criminaliteit

De WK-organisatoren maken zich overigens meer zorgen over de hoogte van de criminaliteit in eigen land dan over mogelijke rellen veroorzaakt door buitenlandse fans.

Voor wereldvoetbalbond FIFA heeft de veiligheid de hoogste prioriteit. "Het WK zal het veiligste zijn dat ooit is georganiseerd", verklaarde Jerome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA.

Kosten

In 2009 wil de Zuid-Afrikaanse regering 55.000 agenten aannemen om het totaal op 190.000 te brengen. De extra gemaakte kosten bedragen zo'n 64 miljoen euro.

De Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst heeft daarnaast nog 66 miljoen euro nodig voor extra materieel als helikopters en waterkanonnen.