MOSKOU - Lisette van der Geest doet zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou mee aan de 5000 meter. Dat besloot de 25-jarige schaatsster vrijdagmiddag na de afsluitende training.

"Ik neem wel een beetje risico", zei ze over een nog niet volledig herstelde breuk in haar sleutelbeen. "Maar het is mijn eigen keuze."

Van der Geest liep de blessure twee weken geleden op, toen ze op haar fiets in Berlijn werd aangereden. In de Duitse hoofdstad zou ze haar debuut in de wereldbeker maken.

Voor het herstel stond ongeveer vier weken. "Ik heb elke dag fysiotherapie gehad", lichtte Van der Geest vrijdag toe. "Ik kan met mijn arm de zwaaibeweging weer maken. Meedoen is verantwoord, ook al is de breuk nog niet helemaal hersteld. Alleen bij een valpartij heb ik zaterdag een probleem. Dan ben ik verder van huis."

Kans

Van der Geest ziet de deelname aan Moskou als een belangrijk onderdeel van haar voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen allround van eind december, het toernooi waar ze zich na haar blessure in eerste instantie op richtte. "En ik vind het ook gewoon mooi om ervaring in de wereldbeker op te doen. Het klinkt stom, maar misschien krijg ik deze kans niet meer. Als je iets wilt bereiken, moet je soms een beetje risico nemen."

Gretha Smit, Elma de Vries, Annouk van der Weijden en Marja Vis zijn de andere Nederlandse deelneemsters aan de 5 kilometer. Diane Valkenburg is reserve.

1500 meter

Schaatsers Erben Wennemars en Mark Tuitert rijden zaterdag op de 1500 meter bij de wereldbekerwedstrijd in Moskou in de tiende en laatste rit tegen elkaar. Dat wees de loting vrijdag uit.

Ook de andere Nederlanders komen in de slotfase in actie. Simon Kuipers neemt het in de achtste rit op tegen Trevor Marsicano uit de Verenigde Staten. Daarna treft Stefan Groothuis de Noor Havard Bokko. In Moskou ontbreken Sven Kramer, Chad Hedrick en Shani Davis op de schaatsmijl.

Op de 5 kilometer bij de vrouwen is Gretha Smit de enige Nederlandse in de A-groep. De rijdster van Hofmeier is in de eerste rit gekoppeld aan de Poolse Katarzyna Wojcicka. Lisette van der Geest, Elma de Vries, Annouk van der Weijden en Marja Vis zijn ingedeeld in de B-groep, net als Rhian Ket op de 1500 meter voor mannen.