AMSTERDAM - AZ-back Gill Swerts is niet onder de indruk van de bravoure van Ajacied Miralem Sulejmani, die eerder deze week beweerde dat Ajax zeker kampioen gaat worden.

"Dat is typisch Ajax", zegt de Belg, wiens club zondag in het onderlinge duel hoopt de Amsterdammers van de koppositie te stoten. "Bluf en hautain." De Alkmaarse ploeg van trainer Louis van Gaal staat twee punten achter de koplopers Ajax en NAC Breda.

De Belgische verdediger van AZ verwacht een zeer attractieve wedstrijd in het DSB Stadion. "Beide ploegen beschikken over veel individuele klasse, maar het is natuurlijk altijd afwachten hoe de wedstrijd verloopt."

Topwedstrijd

Ook ploeggenoot en landgenoot Sébastien Pocognoli denkt dat het een topwedstrijd gaat worden. "We moeten winnen, maar ik denk dat dat zeker mogelijk is."

AZ is volgens Swerts titelkandidaat, maar de druk ligt niet in Alkmaar, zegt de verdediger. "We gaan proberen het Ajax het hele seizoen lang lastig te maken. De druk ligt bij hen. Dat spreken ze ook uit. Wij hebben een jong elftal, spelen verzorgd voetbal en zullen kijken waar het schip strandt. Hopelijk blijft het lang spannend."

Sulejmani

Trainer Marco van Basten van Ajax beslist zaterdag of hij Miralem Sulejmani opneemt in zijn basisformatie voor de uitwedstrijd tegen AZ. De Servische aanvaller is hersteld van een hamstringblessure maar kan misschien nog geen hele wedstrijd voetballen.

"Het zou dus kunnen dat we zondag met hem beginnen", vertelde Van Basten vrijdag na de training. "We kunnen hem dan naar de kant halen als hij er echt doorheen komt te zitten. We kunnen hem ook net als vorige week tegen PSV brengen."

Sulejmani vierde zijn rentree tegen de kampioen uit Eindhoven met een doelpunt. Hij speelde dinsdag nog mee tijdens een oefenwedstrijd tegen de amateurs van Katwijk. "Sulejmani heeft het toen zeventig minuten volgehouden", aldus Van Basten. "Hij gaat dus vooruit, maar heeft nog niet veel wedstrijdritme."

Huntelaar

Van Basten kan Sulejmani in Alkmaar goed gebruiken. Aanvoerder Klaas-Jan Huntelaar ontbreekt nog met een enkelblessure. Dario Cvitanich en Jeffrey Sarpong maken maandag waarschijnlijk hun rentree bij Jong Ajax.

Sulejmani acteerde in de slotfase van het laatste competitieduel met PSV samen met Luis Suarez en Kennedy Bakircioglü in de voorhoede.

Ajax begon de thuiswedstrijd tegen de landskampioen uit Eindhoven zonder Gabri. Van Basten verklaarde voor dat duel dat hij niet met Rasmus Lindgren, Eyong Enoh en Gabri op het middenveld wilde beginnen.

"Maar we kijken van wedstrijd naar wedstrijd", zei Van Basten. "Het wil dus niet zeggen dat die drie spelers nooit samen zullen beginnen."