BUENOS AIRES - De verre overzeese reis naar Zuid-Amerika weerhoudt Nederlandse avonturiers niet van deelname aan de Dakar Rally. Liefst 67 Hollandse equipes staan op 3 januari in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires aan de start van de eerste Dakar buiten de Afrikaanse woestijn.

Het Nederlandse konvooi bestaat uit 32 motorrijders, twee quads, zeventien rallyauto's en zestien rallytrucks. De inbreng komt daarmee op ongeveer 12 procent van het totale deelnemersveld en was nog nooit zo groot.

Begin dit jaar zouden ruim vijftig Nederlandse teams meedoen aan de Dakar Rally, die toen nog gewoon door Noord-Afrika zou gaan. Onder dreiging van terreuracties blies de organisatie de beruchte rally af en wijkt ze voor komend jaar uit naar Zuid-Amerika.

Route

De route van de rally voert door Argentinië en Chili en is op het oog zeker zo zwaar als die van de traditionele door landen als Marokko, Mali en Mauritanië. De organisatie stuurt de karavaan in veertien etappes over de uitgestrekte pampa's van Patagonië, de Atacama woestijn en bergpassen van de Andes. De totale lengte van de rally is 9574 kilometer.

De tiende etappe van en naar Copiapo in Chili is met 666 kilometer de langste en volgens directeur Etienne Lavigne van Dakar ook de zwaarste proef. De rallyrijders moeten in de woestijn over een lengte van honderden kilometers torenhoge Chileense zandduinen zien te trotseren.

Prominenten

Bekende Nederlandse motorrijders die meedoen zijn oud-wegracer Jurgen van den Goorbergh, wereldkampioen zijspancross Daniël Willemsen, endurospecialist Frans Verhoeven en Henk Knuiman, twee jaar geleden met de elfde plaats de beste Nederlander. Tienvoudig Nederlands kampioen motorcross Gerard Rond doet ook mee.

Opvallende deelnemers bij de rallyauto's zijn de autoracende broers Tim en Tom Coronel. Bij de truckers zijn de Brabanders Hans Stacey en Gerard de Rooy kanshebbers op de eindzege. Stacey won in 2007 het vrachtwagenklassement.