ALKMAAR - Ajax veroverde met de zege uit de vorige speelronde op PSV (4-1) voor het eerst dit seizoen de koppositie van de eredivisie. De Amsterdammers willen zondagmiddag in de uitwedstrijd tegen AZ graag voorkomen dat ze die plaats meteen weer moeten inleveren.

Ajax begint de krachtmeting in Alkmaar met de wetenschap dat het dit seizoen nog maar twee van de vijf uitduels won. De lijstaanvoerder is wel bezig aan een aardige serie. De laatste zes wedstrijden in de eredivisie werden allemaal gewonnen.

AZ presteert dit seizoen voor eigen publiek ijzersterk. De formatie van trainer Louis van Gaal verloor alleen de eerste thuiswedstrijd tegen NAC (1-2). AZ beleefde tijdens de andere duels in Alkmaar weinig problemen met de tegenstander. AZ passeert bij een zege Ajax weer op de ranglijst.

NAC

NAC is eveneens gebaat bij een slecht resultaat van de koploper uit Amsterdam. De best presterende club in het kalenderjaar 2008 heeft evenveel punten maar een slechter doelsaldo dan Ajax. NAC ontvangt zaterdag NEC, dat vorige week kansloos bij Roda JC verloor (3-0).

Dat het spannend is in de eredivisie, blijkt uit het feit dat ook FC Groningen Ajax op de ranglijst kan passeren. De nummer drie van de eredivisie heeft twee punten minder dan de lijstaanvoerder. FC Groningen moet zondag op bezoek bij Willem II. PSV, de kampioen van de laatste vier seizoenen, is afgezakt naar de zesde positie van de eredivisie. De club uit Eindhoven won deze maand alleen nog maar van Willem II (2-0). Heracles komt zaterdag op bezoek in Brabant.

FC Twente

FC Twente wacht al drie competitieduels op een zege. De formatie speelt zaterdag thuis tegen SC Heerenveen. Feyenoord nestelt zich zondag bij een zege op ADO Den Haag vaster in de middenmoot en FC Utrecht ontvangt tegelijkertijd Vitesse.

Hekkensluiter FC Volendam en Roda JC openen vrijdagavond al de twaalfde speelronde van de eredivisie.