AMSTERDAM - Met fantastisch voetbal heeft Ajax zondag detitel in het Amsterdam Tournament geprolongeerd. Ajax rolde in deeigen Arena de Italiaanse topploeg Internazionale op met 3-0,waardoor de eindzege op het laatste moment in Amsterdam bleef. Eenlaat doelpunt van Wamberto zorgde voor kampioenstaferelen in hetAmsterdamse stadion, waar Ajax zich opzichtig in de richting van deEuropese voetbaltop speelde.

Bekijk video

Bij Ajax debuteerde de Tsjech Zdenek Grygera, naast de anderenieuwkomer Julien Escudé, in het hart van de defensie. Deinternational kon de eerste wedstrijd van het toernooi nietmeespelen omdat zijn tewerkstellingsvergunning nog niet rond was.Ronald Koeman hield Petri Passanen buiten de basiself. Ook Wambertobegon tegen de Italianen op de bank. De kleine Braziliaan werdvervangen door Jelle van Damme. De Belg speelde als linksback,waardoor Maxwell een linie doorschoof.

Het is nog maar de vraag of het nieuwe verdedigingscentrum vanAjax een lang leven beschoren is. Grygera speelt zelf graag alsrechtsback, maar heeft op die positie op dit moment Hatem Trabelsivoor zich. De Tunesiër, vorig seizoen een van de beste Ajacieden,lonkt openlijk naar Manchester United. Ajax heeft al aangegeven datde vleugelverdediger te koop is, dus lijkt het een kwestie van tijdvoor de transfer beklonken wordt.

Aderlating

Voor de Amsterdammers zou het vertrek van Trabelsi een enormeaderlating zijn. Ook tegen Inter blonk de Afrikaan uit. Verdedigendmaakte hij geen fout en aanvallend blies hij ook zijn deuntje mee.De onvermoeibare back stoomde keer op keer op in de richting van deachterlijn en was nauwelijks af te stoppen. In balbezit was hijvaak een valse rechtsbuiten.

Ajax speelde zondag tegen Internazionale een puike wedstrijd.Het spel van Ajax was bij vlagen opwindend - vooral de technischehoogstandjes van Rafael van der Vaart, Maxwell en Steven Pienaarwaren een lust voor het oog.

Zelfzuchtig

Voor rust bleef de doeltreffendheidechter uit. Van der Vaart was tegen de Italiaanse nummer twee inkansrijke situaties soms te zelfzuchtig. In de achttiende minuutschoot hij, vanuit een moeilijke hoek, hard naast, terwijl zowelWesley Sonck als Wesley Sneijder er beter voor stonden.

De beste kans kwam voor rust op naam van Pienaar. DeZuid-Afrikaan kreeg de bal met een geraffineerd hakje aangespeeldvan Sonck, maar vergiste zich in doelman Francesco Toldo, die meteen uiterste reflex de bal uit de hoek plukte.

De wedstrijd tegen Inter riep voor de pauze herinneringen op aande duels die Ajax vorig seizoen in de Champions League afwerktetegen de 'Nerazzurri'. Ook toen hadden de Amsterdammers het bestevan het spel, maar gingen de Milanezen beide keren aan de haal metwinst. Zo ver kwam het zondag niet. Nauwelijks uit de kleedkamervonden Van der Vaart en Pienaar elkaar met een oogstrelendecombinatie blindelings. Dit maal had Toldo geen schijn van kans opde harde inzet van Pienaar, 1-0.

Voetbalshow

Het doelpunt bleek de aanzet tot een ware voetbalshow. Binnentien minuten na de openingsgoal vond ook Van der Vaart het net. Deaanvoerder draaide in het strafschopgebied knap weg bij zijndirecte tegenstander en schoot de 2-0 prachtig achter Toldo. Interkwam er eigenlijk niet aan te pas in de ArenA, alleen een inzet vaninvaller Alvaro Recoba zorgde voor onrust. Zijn schot eindigde opde lat.

Na de twee snelle doelpunten wachtte Ajax tot de laatste minuutom de eindzege van het toernooi naar zich toe te trekken. In de 90eminuut maakte invaller Wamberto de bevrijdende treffer en kan Ajaxzich vol goede moed opmaken voor de dubbele ontmoeting met hetOostenrijkse Grazer AK voor een plaats in het hoofdtoernooi van deChampions League.