ROTTERDAM - Burgemeester Ivo Opstelten oogstte donderdagmiddag massaal applaus nadat hij de gemeenteraad had geïnformeerd dat Rotterdam de Tourstart 2010 had binnengesleept. "We krijgen een wereldtopsportevenement", lachte Opstelten.

De directie van de Tour de France bracht de burgemeester donderdagochtend op de hoogte van het nieuws. "We hebben even gejuicht, kan ik u zeggen. En naar goed Frans gebruik hebben we rond het middaguur een glaasje champagne gedronken."

Energy

Volgens Opstelten is van doorslaggevend belang geweest dat Rotterdam het thema 'New Energy' in het leven heeft geroepen. Hiermee koppelt de gemeente de Ronde van Frankrijk aan jeugd, bewegen en een duurzaam milieu. "Ook de ligging van de stad zou van doorslaggevend belang kunnen zijn", zei Opstelten. "Ik verwacht dat ook Zeeland in de plannen wordt betrokken."

Opstelten zei blij te zijn dit nieuws nog in zijn ambtstermijn (tot 1 januari) te mogen meemaken. "Het startschot zal ik niet geven. Dat vind ik ook niet erg. Ik sta tegen die tijd waarschijnlijk ergens met mijn kleinkinderen achter de dranghekken."