ROTTERDAM - De Ronde van Frankrijk van 2010 begint in Rotterdam. Dat heeft de gemeente Rotterdam donderdag bekendgemaakt.

Rotterdam kreeg de voorkeur van de Tourorganisatie boven Utrecht dat ook in de race was.

De Ronde van Frankrijk ging voor het laatst in 1996 van start in Nederland. Dat gebeurde toen in Den Bosch.

Opstelten

Tourdirecteur Christian Prudhomme heeft het besluit namens de Amaury Sport Organisation (ASO), het bedrijf dat onder meer de Tour organiseert, donderdag op het stadhuis van Rotterdam toegelicht aan burgemeester Ivo Opstelten.

Opstelten toonde zich bijzonder verheugd met de toewijzing. "De Tour de France is een wereldevenement. De Grand Départ van 2010 is goed voor Nederland, goed voor Rotterdam en goed voor de wielersport. Het gaat een geweldig feest worden", aldus Opstelten.

Jeugd

Rotterdam verbindt de Grand Départ 2010 met het thema 'New Energy'. Hiermee koppelt de gemeente de Ronde van Frankrijk aan jeugd, bewegen en een duurzaam milieu.

Utrecht

De gemeente Utrecht heeft donderdag teleurgesteld gereageerd op de toewijzing aan Rotterdam. "Utrecht is uitermate teleurgesteld," liet de gemeente in een persverklaring weten.

"De gemeente Utrecht heeft zich met steun van de Nederlandse regering, de provincie Utrecht en de Koninklijke Wielrenunie de afgelopen jaren ingezet om de Tour de France naar Utrecht te halen. Dit initiatief werd gesteund door een belangrijk deel van de Utrechtse bevolking, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties."

Blij

De gemeente Utrecht was wel zo sportief donderdag felicitaties over te brengen aan Rotterdam. "Utrecht is blij dat de Tour de France in 2010 naar Nederland komt", zo meldt het persbericht.

De 97e Tour de France begint in 2010 op 3 juli, volgend jaar is Monaco de startlocatie. De Ronde van Frankrijk begon vier keer eerder in Nederland. Behalve in Den Bosch gebeurde dat in Leiden (1978), Scheveningen (1973) en Amsterdam (1954).

In de editie van 1973 was in Rotterdam de finish van het eerste gedeelte van de eerste etappe. De Belg Willy Teirlinck won. De plannen voor 2010 worden op 11 december toegelicht in Rotterdam.