AMSTERDAM - In een interland van weinig waarde heeft het Nederlands elftal woensdagavond Zweden verslagen. Het werd in de halfvolle Arena 3-1. Het betekende de eerste oefenzege voor Bert van Marwijk, de bondscoach die Oranje in drie kwalificatieduels al bijna naar het WK heeft geloodst.

In het duel zonder tempo en spanning kwam Nederland na ruim een half uur op voorsprong. Robin van Persie kopte de 1-0 achter PSV's doelman Andreas Isaksson, die er enkele dagen eerder in hetzelfde stadion tegen Ajax nog vier om de oren had gekregen.

Van Persie startte in de basis, hetgeen ten koste ging van Rafael van der Vaart. De middenvelder van Madrid zal er voor het niemendalletje tegen de Zweden niet om hebben getreurd. Van Marwijk liet er wel mee blijken het trio Van Persie, Wesley Sneijder, Van der Vaart niet gelijktijdig kort achter de spits in het elftal te willen hebben.

Spits

Dirk Kuijt stond in de spits, als vervanger van de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar, Ryan Babel voor de diepgang op links, op de plek van Arjen Robben. Ook Maarten Stekelenburg en Nigel de Jong ontbraken. Ook om die reden was een "echt" Oranje niet zichtbaar. Het duel verloor nog meer glans door de vele wissels van de tweede helft.

Nederland voetbalde in Amsterdam zonder ook maar één Ajacied. De enige die thuis speelde was een Zweed, debutant Rasmus Lindgren. Ook hij kon zijn ploeggenoten niet inspireren. De Scandinaviërs, met de oude en naar verluidt door enkele grote Nederlandse clubs begeerde 'Henke' Larsson in de spits, gedroegen zich vaak als veredelde toeristen.

Vorm

Na de hervatting verscheen Michel Vorm in het doel op de plek van Henk Timmer. De doelman van FC Utrecht werd daarmee de tweede debutant onder Van Marwijk, na PSV-verdediger Dirk Marcellis. De eerste de beste bal die hij op doel kreeg vloog er in, een houdbaar schot van Kim Källström.

Oranje koesterde op dat moment net een voorsprong van 2-0. Van der Vaart, na de rust gekomen voor Demy de Zeeuw, leidde op prachtige wijze de tweede treffer in, opnieuw gemaakt door Van Persie. De aanval ontstond uit een pass van Sneijder, ook de grondlegger van het eerste doelpunt. In extra tijd zorgde Kuijt nog voor de 3-1.

Bondscoach Bert van Marwijk sprak na de oefenzege van een goede teamprestatie van Oranje. "We hebben gedisciplineerd en geduldig gespeeld, vanuit een goede organisatie", concludeerde hij.

Van Marwijk noemde Zweden geen gemakkelijke tegenstander. "Ze speelden met twee linies heel dicht op elkaar. Daardoor was er weinig ruimte tussen de verdediging en de middenlinie. We hebben dat in de passing goed opgelost, al speelden we in de beginfase iets te traag. Later ging dat beter, vooral in de tweede helft."

Tegentreffer

Van Marwijk roemde met name Robin van Persie. "Hij kwam een paar keer heel goed voor de goal. Hij heeft niet voor niets twee keer gescoord. Of de tegentreffer houdbaar was voor Michel Vorm? Nou, dat moet ik nog een keertje terugzien. Maar ik had de indruk dat hij iets te ver naar achteren stond. Daardoor kon hij niet goed bij de bal."

Vergissing

Bert van Marwijk gunde Khalid Boulahrouz woensdagavond een invalbeurt tijdens de interland. Björn Kuipers, de vierde official bij het duel, voorkwam echter de wissel. Hij attendeerde de bondscoach van het Nederlands elftal op het gegeven dat hij maar zes keer mocht wisselen.

"Ik dacht dat we hadden afgesproken dat we zes spelers en een doelman mochten wisselen", vertelde Van Marwijk. "Maar ik had me dus kennelijk vergist. Daardoor heeft Boulahrouz als enige international geen speeltijd gekregen."

Van Persie

Met twee treffers was Robin van Persie de grote man van Nederland - Zweden (3-1). "We hebben de wedstrijd serieus aangepakt", zei de spits van Arsenal. "Dat leidde tot dit goede resultaat."

Oefenwedstrijden tellen ook voor Oranje, wilde hij er mee zeggen. "Ik denk dat wij als team hier een goede prestatie hebben neergezet. Het is lastig spelen tegen Zweden. Wij hebben op de juiste manier de oplossingen gevonden."

Volgens Van Persie verdient Nederland daarmee een compliment. "Achterin speelde onze tegenstander met twee linies van vier man kort op elkaar. Desondanks zijn wij er in geslaagd mooie dingen te laten zien. Dat heeft tot dit resultaat geleid."

Vorm

Tevreden was ook Michel Vorm met zijn debuut in het doel. "Alleen was ik liever wat beter begonnen. Dat eerste schot ging er meteen in. Randje zestien, kan gebeuren, maar ik had die bal ook kunnen hebben."

Het was geen gevolg van zenuwen, dacht hij. "Bij FC Utrecht had me dit ook kunnen gebeuren. Natuurlijk was ik een beetje gespannen, maar de manier waarop ik bij mijn debuut bij Oranje door iedereen ben opgevangen was geweldig. Dat gaf vertrouwen."

Vorm herstelde zich goed. "Gelukkig had ik nog 40 minuten te gaan om te laten zien wat ik kan. Die tegenvaller heb ik ook meteen van me afgezet. Ik denk dat het de rest van de wedstrijd goed is gegaan. Hoe het verder gaat weet ik niet. Ik kom net kijken. Het is afwachten."

Tunesië

Het Nederlands elftal oefent op 11 februari tegen Tunesië. Deze interland staat in het teken van de volgende duels in de WK-kwalificatie tegen Schotland (28 maart) en Macedonië (1 april).

Met een beetje geluk kan het Nederlands elftal daarna officieel aan de voorbereiding op het WK van 2010 in Zuid-Afrika beginnen.

Nederland - Zweden