WAALWIJK - Nederland B heeft woensdag de eerste wedstrijd in bijna twintig jaar met een forse nederlaag afgesloten. In Waalwijk ging de ploeg van bondscoach Johan Neeskens onderuit tegen Jong Zweden: 0-3.

Het Nederlands B-elftal was in 1989 voor het laatst actief. Met onder meer Dennis Bergkamp in de ploeg verloor Oranje in Nimes toen met 1-0 van Frankrijk.

Bergkamp is nu opnieuw betrokken bij Nederland B, als assistent van Neeskens. In het kader van de cursus betaald voetbal loopt de 79-voudig international stage bij de KNVB.

Selectie

De KNVB besloot het B-elftal nieuw leven in te blazen na de uitschakeling van Jong Oranje voor het EK onder 21 in 2009. Neeskens stelde een selectie samen met een mix van routiniers en talenten. Het project kan op weinig steun rekenen van de eredivisieclubs, die vrezen voor overbelasting van hun spelers.

Nederland was in Waalwijk grote delen van de oefeninterland de bovenliggende partij, maar toonde - in tegenstelling tot Jong Zweden - weinig effectiviteit. Siem de Jong kreeg na twintig minuten op aangeven van Eljero Elia een open schietkans. De Ajacied trapte echter knullig naast de bal.

Ook Royston Drenthe, Stijn Schaars, Ricky van Wolfswinkel en Stef Nijland konden de doelman van Jong Zweden niet passeren.

Doel

De Scandinaviërs hadden minder moeite om het doel te vinden. De eerste kans, na een half uur spelen, was meteen raak. Emir Bajrami kon bij de tweede paal een voorzet van Mikael Lustig eenvoudig binnentikken. Kort na rust kopte Denni Avdic de bezoekers naar 2-0.

De Zweedse spits Ola Toivonen, begeerd door PSV, passeerde doelman Piet Velthuizen in de slotfase nog uit een vrije trap.

Voor Robbie Wielaert viel er helemaal weinig te genieten van zijn debuut in Oranje B. De verdediger van FC Twente verving in de tweede helft routinier Kevin Hofland, maar moest een kwartier later al geblesseerd naar de kant.

Bergkamp

Wat onwennig liep Dennis Bergkamp voorafgaand aan de wedstrijd van Nederland B in Waalwijk langs de zijlijn. Een paar meter voor hem probeerde een tiental fotografen de voormalige stervoetballer scherp in beeld te krijgen.

Als laatste verliet Bergkamp na de verloren oefeninterland de kleedkamer. In alle rust verklaarde de assistent van Johan Neeskens zijn vuurdoop "hartstikke leuk" te hebben gevonden.

"Als stagiair bij Ajax werk ik vooral op de achtergrond. De beslissingen worden daar genomen door anderen. Hier mag ik me ook bemoeien met de opstelling, de wissels, en aangeven hoe het team in mijn ogen beter kan spelen."

Anonimiteit

Na een glansrijke carrière, die de aanvaller voerde langs Ajax, Internazionale en Arsenal, verdween Bergkamp twee jaar geleden in de anonimiteit. Aan een trainersloopbaan dacht hij op dat moment niet. "Veel voetballers waren daar al tijdens hun carrière mee bezig. Ik helemaal niet."

Dankzij zijn zoontje begon het uiteindelijk toch te kriebelen bij de voormalige nummer tien. "Ik gaf hem af en toe eens een training. Heel leuk, daardoor begon het toch te groeien." In het kader van de cursus coach betaald voetbal loopt Bergkamp dit jaar stage bij Ajax en kijkt hij over de schouders van Neeskens mee bij het Nederlands B-elftal.

Menace

Tony Adams, zijn voormalige ploegmaat bij Arsenal, vroeg Bergkamp enkele weken geleden "via-via" om hem te komen assisteren bij Portsmouth. 'Dennis The Menace', zoals zijn bijnaam in Engeland luidt, bedankte echter voor de eer. "Daarvoor is het nog te vroeg. Ik wil eerst de cursus afmaken, dan zien we wel verder."