SAN DIEGO - Tennisster Kim Clijsters heeft de eersteplaats op de wereldranglijst voor het grijpen. De Belgischeplaatste zich zaterdag in San Diego zonder veel problemen voor definale van de Acura Classic. Ze versloeg de Amerikaanse LindsayDavenport in twee sets: 6-3 6-3.

Clijsters speelt in de eindstrijd tegen haar landgenote JustineHenin-Hardenne, die in de halve finales snel klaar was met deRussische Svetlana Koetsnetsova (6-1 6-3). Indien Clijsters detitel in San Diego verovert en komende week een paar rondjesoverleeft bij het Los Angeles Open, neemt ze in het mondialeklassement de koppositie over van Serena Williams.

Hardnekkige knieblessure

De Amerikaanse is ongeveer twee maanden uitgeschakeld door eenhardnekkige knieblessure en mist daardoor later deze maand ondermeer het US Open. De 21-jarige topper onderging vrijdag eenoperatie. Haar arts zei op een snel en volledig herstel te rekenenvan Williams, die na haar titelprolongatie vorige maand opWimbledon niet meer in actie kwam.

"Wat ik ook ben, ik blijf wie ik ben", reageerde Clijstersnuchter op de lonkende status van beste tennisster ter wereld."Het zal mijn persoonlijkheid echt niet veranderen. Ik vind hetrot voor Serena dat ze haar titel bij het US Open niet kanverdedigen. Zo'n blessure wens je niemand toe en zeker Serena niet.Wat zij voor het vrouwentennis heeft gedaan, is onvoorstelbaar."

Foutenfestival

In Washington sneuvelden de nummers 1 en 2 van de plaatsinglijstin de halve eindstrijd. André Agassi verkeek zich op FernandoGonzalez, die veel risico's in zijn spel nam. De tactiek van deChileen leidde tot een waar foutenfestival, dat uiteindelijknegatief voor Agassi afliep: 3-6 6-4 7-6 (7-5). De Amerikaan, nogsteeds de nummer 1 van de wereldranglijst, werd vooral 'gek' vanhet grote aantal dropshots van Gonzalez. "Die zullen me vannachtnog wel even uit mijn slaap houden", verzuchtte Agassi.

In de andere halve eindstrijd liet de Amerikaan Andy Roddickzich verrassen door Tim Henman: 1-6 6-3 7-6 (7-1). De 28-jarigeEngelsman wacht alweer ruim anderhalf jaar op een titel in hetATP-circuit. Hij verloor twee van de laatste drie duels metGonzalez.

De finale van het toernooi in Los Angeles gaat tussen LleytonHewitt en Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira. De Australiër had zaterdagweinig moeite met Nicolas Kiefer: 6-2 6-4. De Duitser was eerder inhet toernooi te sterk voor Sjeng Schalken. Hewitt kwam na zijnteleurstellende uitschakeling op Wimbledon in de eerste ronde nietmeer in actie. In België, het geboorteland van zijn vriendin KimClijsters, werkte hij aan zijn fysieke en mentale herstel. Ferreiraversloeg Mark Philippoussis in twee sets: 6-4 7-5.