MADRID - Cristina Perez, de vrouw van de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes, heeft verklaard dat zij de Spaanse sport te gronde kan richten als ze vertelt wat ze weet. Dat heeft de voormalige atlete gezegd in een interview met de krant La Provincia.

Haar man is de spil in de dopingaffaire die in Spanje bekend werd onder de naam Operacion Puerto. Fuentes werd verdacht van bloeddoping bij tal van sporters maar tot bewijs dat hij de Spaanse wet had overtreden, kwam het niet. De zaak, waarbij onder anderen de wielrenners Jan Ullrich en Ivan Basso betrokken waren, werd dit najaar geseponeerd.

"Ik weet uit ervaring wat er is gebeurd tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 en daarna. Ik ben een Doos van Pandora. Als die ooit geopend wordt, zal de sport worden geruïneerd. Ik zwijg nog, maar als ik ga spreken is het om bepaalde mensen die bij dit wereldje betrokken zijn te gronde te richten."

Slachtoffer

Perez verdedigt haar echtgenoot zonder te ontkennen dat hij betrokken is geweest bij dopingpraktijken. "Hij is het slachtoffer van een campagne van de Spaanse staat", stelt ze. "Iemand die zijn werk zeer toegewijd heeft gedaan, iemand die nooit iemand heeft gedood, de baas van een criminele organisatie noemen vind ik schandalig."

Perez geeft aan dat ze op 31-jarige leeftijd de atletiek vaarwel heeft gezegd omdat de sport in het algemeen een hypocriete wereld is waarin alles is gepermitteerd om te winnen. Volgens Perez zijn heel wat olympische medailles van Spaanse sporters tijdens de Spelen van Peking te danken aan haar man.