ROTTERDAM - Met een schril fluitconcertje waardeerde deteleurgestelde aanhang van Feyenoord zaterdag het eerste optredenvan hun vernieuwde ploeg in de eigen Kuip. In navolging van deverloren oefenwedstrijden tegen Hannover, FC Nürnberg en ManchesterCity bleek ook in het duel met Celta de Vigo (0-1) dat trainer Bertvan Marwijk het vertrek van Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt,Bonaventure Kalou en Brett Emerton nog niet heeft weten op tevangen.

Een maand voor aanvang van de Spaanse competitie legden deslimme Zuid-Europeanen de zwakke plekken bij Feyenoord met grootgemak bloot. Ook met de komst van Peter van den Berg ontbeert hetde defensie zonder de geblesseerde Kees van Wonderen aan klasse ensnelheid. Dat bleek al in de vierde minuut toen Edu de tragePatrick Paauwe voorbij liep en scoorde.

Onrust

De zenuwachtige doelman Edwin Zoetebier creëerde met zijn velefoutieve spelhervattingen ongewild veel onrust. Kiki Acuna en GilSwerts bezorgden de Rotterdamse aanhang in de eerste helft heimweenaar de vertrokken Paul Bosvelt en de nog steeds geblesseerdeShinji Ono.

De goede invalbeurt van nieuweling Alfred Schreuderzorgde in de tweede helft voor enig optimisme. "Voor Swerts isalles nog heel nieuw, Alfred gaf de ploeg meer vertrouwen", aldusVan Marwijk, die nog steeds hoopt dat de clubleiding ruim 2 miljoeneuro vrijmaakt voor de komst van Denny Landzaat.

Oefenmeester

In zijn vierde seizoen bij Feyenoord wil de oefenmeester zijnformatie met vier roulerende aanvallers laten spelen. Dirk Kuijtmoet veelal van rechts komen, Robin van Persie van links. ThomasBuffel steunt aanwinst Danko Lazovic bij voorkeur in de rug.

Feyenoord kon voor eigen publiek niet camoufleren dat het hetnieuwe systeem nog niet onder controle heeft. Kuijt verscheenvooral in de eerste helft te vaak in de buurt van rechtsback Song.Daarbij kreeg Feyenoord nauwelijks doelkansen. Lazovic, de beoogdeopvolger van clubtopscorer Van Hooijdonk, onderscheidde zich mettwee knappe acties.

Rommelige voorbereiding

"Deze ploeg heeft mogelijkheden maar moet ook nog veel leren",stelde Van Marwijk. "Jammer is wel dat ik niet veel tijd heb. Ikzou graag langer met deze groep hebben gewerkt. We hebben een helerommelige voorbereiding achter de rug.

Op de eerste training stondik met zeven veldspelers en drie keepers op de grasmat. Daarna zijner jongens vertrokken en gekomen. Met z'n allen moeten we hetvertrek van vier belangrijke spelers opvangen. Andere voetballerszullen hun verantwoordelijkheid nu moeten nemen. Nieuwe leidersmoeten opstaan. Er zit echt potentie in deze ploeg. Dat weet ikzeker. Iedereen wil ook graag. Nu moet het er nog allemaaluitkomen."