AMSTERDAM - Michel Vorm maakt woensdag zijn debuut in het Nederlands elftal. Bondscoach Bert van Marwijk maakte dinsdag op de persconferentie bekend dat zowel de keeper van FC Utrecht als Henk Timmer tegen Zweden een helft onder de lat zal staan.

Timmer is woensdagavond op tijd fit voor de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Zweden. De doelman van Feyenoord trainde dinsdag zonder problemen mee met Oranje. Hij begint woensdagavond in de basisformatie.

Na de rust maakt Timmer plaats voor Vorm. "Dat hebben we zo afgesproken", stelde bondscoach Bert van Marwijk. "Timmer is door het wegvallen van Maarten Stekelenburg namelijk nu onze eerste doelman."

Blessure

Timmer raakte zondag tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente geblesseerd aan zijn vinger. Hij ontbrak daarom maandag op de training van het Nederlands elftal.

Van Marwijk wil de vriendschappelijke interland van woensdagavond tegen Zweden het liefst zo professioneel mogelijk benaderen. De bondscoach van het Nederlands elftal beseft echter ook dat de volgende wedstrijd in de WK-kwalificatie nog ruim vier maanden op zich laat wachten.

Schotland

Oranje vervolgt de weg richting de mondiale eindronde van 2010 in Zuid-Afrika pas op 28 maart met een thuiswedstrijd tegen Schotland, met een achterstand van vijf punten de grootste concurrent in de groep. Vier dagen later komt Macedonië op bezoek. Met een beetje geluk kan Oranje na die twee thuisduels al een optie op de tickets voor het WK nemen.

Van Marwijk weet dat zijn ploeg met drie gewonnen duels een comfortabele voorsprong heeft opgebouwd. "Maar we zijn er, denk ik, pas echt als we nog drie duels winnen. We zijn dus eigenlijk pas op de helft. Daarom moeten we iedere oefenwedstrijd goed benutten. Ook het duel met Zweden staat in het teken van Zuid-Afrika."

Toch bestaat de huidige selectie van Oranje slechts uit achttien spelers. Van Marwijk verklapte bovendien dat de kans bestaat dat hij iedereen tegen Zweden speeltijd gunt.

Kuijt

De kans is groot dat Dirk Kuijt de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar in het centrum van de aanval mag vervangen. De spits scoorde dit seizoen bij Liverpool al meer competitietreffers (vijf) dan het hele vorige voetbaljaar. Dat komt vooral omdat trainer Rafael Benitez de Katwijker niet alleen meer op de rechterflank, maar ook in het centrum van de aanval posteert.

Robin van Persie en Ryan Babel hebben ook ervaring met de rol van diepe spits. Net als zijn voorganger Marco van Basten posteert ook Van Marwijk drie aanvallende middenvelders achter zijn centrale aanvaller. De bondscoach vindt dat een van deze drie voetballers diepgang moet hebben.

Hij ziet daarom liever niet Van der Vaart, Sneijder en Van Persie samen achter de centrale aanvaller spelen. Hij koppelt bij voorkeur twee van deze spelers aan Ryan Babel, Dirk Kuijt of de op dit moment geblesseerde Arjen Robben. Van Marwijk: "Ik denk dat dit inderdaad beter is. Al zou ik voor de gelegenheid best wel eens van deze stelling kunnen afwijken."

De supporters van Oranje lopen nog niet warm voor het duel met Zweden, dat zonder de vedetten Zlatan Ibrahimovic (Internazionale) en Olaf Mellberg (Juventus) in Amsterdam arriveerde. De Arena is vermoedelijk slechts voor de helft gevuld.

Vermoedelijke opstelling Nederland

Timmer; Heitinga, Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van Bommel en De Zeeuw; Van der Vaart, Sneijder en Babel; Kuijt.

Training Oranje