LONDEN - Als het aan Bernie Ecclestone ligt, gaat het puntensysteem in de Formule 1 op de schop. De grote baas van de voornaamste autosportklasse wil voortaan het aantal grand prixzeges laten bepalen wie de wereldkampioen is.

Medailles in plaats van punten, betoogde de 78-jarige Brit dinsdag tegen persbureau Reuters. Ecclestone wil de top drie per wedstrijd belonen met goud, zilver en brons. Wie aan het einde van het seizoen de meeste gouden medailles heeft verzameld, mag zich wereldkampioen noemen.

"Het idee krijgt brede steun", zei Ecclestone, die het plan in december aan de autosportfederatie FIA presenteert. Het doel is dat formule 1-rijders meer voor de winst gaan rijden in plaats van berekenend voor de punten te gaan.

Hamilton

In de nieuwe opzet was afgelopen jaar niet de Brit Lewis Hamilton maar de Braziliaan Felipe Massa wereldkampioen geworden. Hij won zes wedstrijden, Hamilton vijf.

Melbourne

Tegenover de Britse krant The Times zegt Ecclestone dinsdag: "Iedereen begrijpt de gouden, zilveren en bronzen medaille. Zo werkt het bijna in iedere sport."

"Bij de eerste race in Melbourne moet je goud willen pakken. De coureurs zitten daar helemaal niet te wachten op tien, acht of zes punten."