KATWIJK - Bert van Marwijk kroop maandagavond voor even weer in de huid van een clubtrainer. De bondscoach van het Nederlands elftal gunde zijn spelers in de aanloop van de vriendschappelijke interland van woensdag tegen Zweden in de ArenA zo veel mogelijk rust. Hij stuurde ze na een warming up van drie kwartier voortijdig naar de douche.

Van Marwijk kwam een beetje tegemoet aan de wens van de clubtrainers om de spelers in de drukke en belangrijke novembermaand zo weinig mogelijk onnodig te belasten.

De leden van de medische staf van de verschillende verenigingen maken momenteel al voldoende overuren. Een oefeninterland tegen Zweden geniet dan niet de hoogste prioriteit.

Timmer

Henk Timmer ontbrak als enige van alle achttien internationals op de training in Katwijk. De doelman van Feyenoord blesseerde zondag tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente (1-1) zijn vinger.

Hij liet voor de zekerheid in het ziekenhuis een foto van zijn hand maken. Daaruit bleek dat hij tegen Zweden gewoon inzetbaar is.

Vorm

Het is onduidelijk of Van Marwijk gebruikmaakt van de diensten van de doelman van Feyenoord. Michel Vorm is de andere keeper in de selectie van Oranje. "Of de kans groot is dat ik tegen Zweden speel?", herhaalde de doelman van FC Utrecht een vraag van een verslaggever.

"Ik weet het niet. Laten we maar afwachten. Ik geloof dat Dave van den Bergh de laatste speler van FC Utrecht is die speelminuten bij Oranje kreeg. Dat klopt toch?"

Huntelaar

Van Marwijk moet door de afwezigheid van de geschorste en geblesseerde Maarten Stekelenburg niet alleen met een andere doelman tegen de Zweden spelen.

Klaas-Jan Huntelaar, sinds het vertrek van Ruud van Nistelrooij de eerste centrumspits van Oranje, scheurde vorige week een enkelband en is tot de winterstop uitgeschakeld.

Kuijt

Dirk Kuijt is een voorname kandidaat voor de vacature van aanvalsleider van Oranje. De spits van Liverpool steekt niet alleen in uitstekende vorm, hij werd bij zijn club tot speler van de maand verkozen. Kuijt scoorde dit seizoen al meer competitietreffers (5) dan het hele vorige voetbaljaar.

"Ik geniet veel vertrouwen van trainer Benitez", weet Kuijt. "Ik speel nu negen van de tien wedstrijden. Dat is lekker. De trainer gebruikt mij als centrumspits en op de rechterflank, net als de bondscoach van Oranje. Ik denk dat ik ook als centrumspits belangrijk voor het Nederlands elftal kan zijn. Al kan Robin van Persie daar natuurlijk ook spelen."

Real Madrid

Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart ontsnappen dankzij de oefeninterland even aan de onrust bij Real Madrid, de kampioen van Spanje die slechts één van de laatste vier duels won.

En Ibrahim Afellay is even weg bij PSV. De kampioen van de laatste vier jaar verloor de laatste vier duels.

"En toch maak ik me niet zo'n zorgen", zei de middenvelder na de nederlaag tegen Ajax (4-1). "Het komt echt wel weer goed. We hebben een grote overwinning nodig. Liefst zaterdag al tegen Heracles."

Discussie

Afellay bemoeide zich niet met de discussie of PSV met één of twee aanvallers moet voetballen. "Daar is toch een trainer voor." Hij beet op de onderlip toen zijn eigen positie aan bod kwam.

"Of ik niet in de as moet spelen? Hmmmm, dat bepaalt de trainer ook. Het klopt wel dat ik meteen scoorde toen ik tegen Ajax wel voor de goal kwam. Ik voetbalde nu op de flanken van het middenveld. Ik heb die taak zo goed mogelijk vervuld. Meer kan ik niet doen."