DEN BOSCH - De internationale wielerwedstrijd Olympia's Tour ontbreekt volgend jaar op de kalender.

De oudste meerdaagse etappekoers van Nederland heeft geen hoofdsponsor voor de editie van 2009, meldde de organisatie maandag.

Voorzitter Wim van Drunen had voor de komende editie alle hoop gevestigd op een groep ingewijden uit de wielerwereld, die aanbood op zoek te gaan naar financiers.

Begin deze maand moest Van Drunen concluderen dat zich nog steeds geen hoofdsponsor had aangediend.

Olympia's Tour werd in 1909 voor het eerst gehouden. Het was tot op heden een koers waarin amateurs en beloftevolle profs zich lieten gelden. Lars Boom won dit jaar.

Luchtballon

"Het bestuur dacht met deze nieuwe inbreng van insiders een goede toekomst voor de ronde te garanderen. Helaas bleek de toegezegde hoofdsponsor een luchtballon", aldus Van Drunen.

"Het ontbreken van financiële middelen en de verloren vijf maanden organisatietijd noodzaken het bestuur tot het doorstrepen van de ronde in 2009." Olympia's Tour stond gepland voor 16 tot en met 24 mei.

"Tenzij er nu ineens een partij opstaat die minimaal 250.000 euro binnenbrengt. Dan ben ik bereid alles op alles te zetten om dit monument in de Nederlandse wielersport alsnog in 2009 doorgang te laten vinden."

"Maar ik heb daar eerlijk gezegd geen vertrouwen in", zei Van Drunen, die met stelligheid beweerde dat Olympia's Tour niet ophoudt te bestaan. "Voor 2010 gaat de organisatie nu volop aan de slag."

Mond- en klauwzeer

Olympia's Tour kwam aanvankelijk aarzelend van de grond. Na de eerste twee keer (1909 en 1910) volgde pas in 1927 de derde ronde. Vervolgens duurde het tot 1955. Vanaf dat jaar vond de wielerronde jaarlijks plaats.

Alleen in 2001 kon de wedstrijd vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer niet doorgaan. Bekende winnaars van Olympia's Tour zijn Henk Nijdam, Frits Schür, Cees Priem, Fedor den Hertog, Leo van Vliet, Gerrit Solleveld, John Talen, Servais Knaven, Joost Posthuma en Thomas Dekker.