AMSTERDAM - Na Rafael Nadal kan nu ook Novak Djokovic Roger Federer voorbijgaan op de wereldranglijst. De Zwitser regeerde ruim vier jaar over de tenniswereld, maar verloor de toppositie in augustus aan de Spanjaard Nadal.

Maar zelfs Federers positie als nummer twee is nu in gevaar. Djokovic is hem met het winnen van de Tennis Masters zondag tot op tien punten genaderd: 5305 om 5295.

Lang was de tenniswereld in de ban van de rivaliteit tussen Federer en Nadal. De twee gingen jaren achtereen met het gros van de grote prijzen aan de haal en bevochten elkaar op alle ondergronden.

Vorig seizoen werd al duidelijk dat de Serviër Djokovic zich in de strijd zou gaan mengen, toen hij de finale van de US Open haalde maar toen nog verloor van Federer. In januari won Djokovic alsnog een grandslamtoernooi, de Australian Open. .

Niet fit

In de rest van het seizoen bleek de kwetsbaarheid van Federer, die een groot gedeelte van het jaar niet fit was. Hij verloor vaker en raakte zijn aura van onoverwinnelijkheid kwijt. Zelfs zijn winst op de US Open kon niet verbloemen dat de Zwitser niet meer de heerser was van de afgelopen jaren.

In het nieuwe seizoen heeft naast Djokovic ook Andy Murray zich aangediend als gegadigde voor een notering in de top drie. Daarnaast zijn in de top tien nog drie jongelingen die volgend seizoen hun ogen op de topposities hebben gericht. Jo-Wilfried Tsonga (23) staat nu zesde, Gilles Simon (23) steeg op de nieuwe lijst naar een zevende plaats en Juan Martin Del Potro (20) is de nummer negen van de wereld.

Haase

De beste Nederlander is nog steeds Robin Haase. De 21-jarige Hagenaar moest maandag zes plaatsen inleveren en is nu de nummer 115 van de wereld.