DRESDEN - Wereldkampioen Viswanathan Anand steunt een petitie waarin de wereldschaakbond FIDE wordt gevraagd de regels van het spel uit te breiden. Het schaakspel zou moeten worden verrijkt met de variant Chess960, een spelsoort waarin de opstelling van de stukken door loting wordt bepaald.

De FIDE vergadert dezer dagen in Dresden, waar de schaakolympiade wordt gehouden. Behalve de Indiër Anand en de wereldkampioen bij de vrouwen Aleksandra Kostenjoek uit Rusland, hebben ruim 150 prominente schakers de opmerkelijke petitie ondertekend.

Het idee de stukken willekeurig op te stellen, is een tien jaar oud voorstel van de dit jaar overleden voormalige wereldkampioen Bobby Fischer. Het idee erachter is de uitgekauwde theorie van het schaken te omzeilen. Alle eindeloos uitgeplozen varianten worden buitenspel gezet met een opstelling die niet vaststaat.

Scepsis

Fischer vond het traditionele schaken te beperkt. Door elke partij met een andere opstelling te beginnen (er zijn er 960 mogelijk), zouden plezier en creativiteit terugkeren. De aanvankelijke scepsis in de schaakwereld heeft de laatste tijd plaatsgemaakt voor enthousiasme. Inmiddels worden er al toernooien volgens deze formule gespeeld.

Het idee voor een petitie is afkomstig van de Nederlandse arbiter Geurt Gijssen. De Nederlandse vrouwengrootmeester Bianca Muhren en de grootmeester Dennis de Vreugt verzamelden de handtekeningen.