AMSTERDAM - Bob de Jong, Carl Verheijen, Ted-Jan Bloemen, Mark Ooijevaar en Brigt Rykkje rijden de 10.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Moskou volgend weekeinde. Dat maakte de KNSB zondag bekend.

Sven Kramer verkiest een trainingskamp op Lanzarote boven de race in Rusland.

Kramer is ook op de 1.500 meter niet van de partij. Daar komen voor Nederland Erben Wennemars, Mark Tuitert, Stefan Groothuis, Simon Kuipers en Rhian Ket in actie. Bij de vrouwen rijden Marrit Leenstra, Laurine van Riessen, Elma de Vries, Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg de metrische mijl. Paulien van Deutekom en Ireen Wüst zoeken net als Kramer de zon op.

Vries

Gretha Smit, Elma de Vries, Annouk van der Weijden en Marja Vis rijden de 5.000 meter. Ook Lisette van der Geest mag in Moskou op de langste afstand starten als ze voldoende hersteld is van een sleutelbeenbreuk. Anders zal reserve Valkenburg in actie komen.

Kuipers

De KNSB maakte ook de deelnemers aan de wereldbekerwedstrijden sprint in het Chinese Changchun en Nagano in Japan. Jan Smeekens mag daar de 500 meter riiden. Simon Kuipers, Stefan Groothuis en Mark Tuitert rijden zowel de 500 meter als de dubbele afstand. Op de 1.000 meter krijgen zij gezelschap van Sjoerd de Vries en Remco Olde Heuvel.

Bij de vrouwen rijden Annette Gerritsen, Margot Boer, Marianne Timmer en Laurine van Riessen beide sprintafstanden. Thijsje Oenema komt in actie op de 500 meter, terwijl Sanne Delfgou op de 1.000 meter voor Nederland op het ijs komt.