HEERENVEEN - Shani Davis heeft zondag bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen zijn tweede overwinning geboekt. Twee dagen na zijn zege op de 1500 meter, bleek de Amerikaan ook de rapste op de kilometer.

Davis bleef als enige schaatser in Thialf onder de 1.09 (1.08,99). De Fin Pekka Koskela werd tweede in een tijd van 1.09,05, terwijl het brons naar Simon Kuipers ging: 1.09,26.

De sprinter van DSB duwde daarmee landgenoot Erben Wennemars net van het podium af. De routinier van TVM was 0,05 seconde minder snel dan Kuipers. Stefan Groothuis werd zesde in 1.09,38.

Mark Tuitert, die zich bij de kruising flink moest inhouden om zijn opponent Dmitri Lobkov niet te hinderen, kwam na 1.10,21 over de streep; elfde.

Kuipers

Simon Kuipers kijkt tevreden terug op de dag. "Mooi weer een podiumplekkie", reageerde hij laconiek. "Ik ben tevreden over hoe het nu gaat."

Kuipers weet dat hij momenteel de absolute topvorm ontbeert. Hij is goed, maar allerminst super. "Vorig jaar heb ik alle wereldbekerwedstrijden geschaatst. Nu heb ik een iets andere focus", zegt de pupil van coach Jac Orie. "Ik wil echt pieken op de grote toernooien." En dat zijn voor Kuipers de WK sprint (januari) en de WK afstanden (maart).

Tot die tijd weet Kuipers dat hij nog progressie moet boeken. Dat kan vooral op het technische vlak. Zo was zijn 'bronzen' rit in Thialf zeker niet vlekkeloos. Na een prima opening en eerste ronde, ging hij in de laatste doorgang te gehaast schaatsen. "Dan begint-ie te bonken, dan is de souplesse er niet meer", zag coach Orie.

Schoeisel

Dat die ontspannenheid ontbreekt heeft meerdere oorzaken. Kuipers trainde tot vlak voor de seizoensstart hard door en experimenteerde de afgelopen tijd met nieuw schoeisel. Nadat hij in het voorseizoen op nieuwe handgemaakte Viking-schoenen reed, stapte hij vorige week weer in zijn oude schoenen. Het gevoel was meteen een stuk beter.

"Maar ik zoek nog een beetje naar de juiste techniek", erkende Kuipers. "Ik mis nog het comfort op hoge snelheid."

Twee maanden voor de WK sprint, het eerste evenement dat Kuipers met rode stift in zijn agenda omcirkelde, heeft hij nog genoeg ruimte om te verbeteren. En dat de sprinter nog harder of het ijs kan razen, daar is Orie van overtuigd: "Ik weet zeker dat-ie nog beter kan."