SHANGHAI - Novak Djokovic heeft zondag de Masters Cup in Shanghai veroverd en daarmee de officieuze wereldtitel in het mannentennis. De Serviër won in de finale van het eindejaarstoernooi in twee sets van de Rus Nikolai Davidenko: 6-1 7-5.

Het was de eerste titel voor Djokovic in de Masters Cup, waar jaarlijks de beste acht tennissers van de wereld het tegen elkaar opnemen. Vorig jaar was de Serviër ook aanwezig, maar verloor toen al zijn partijen.

Federer

Hij is de opvolger van Roger Federer. De Zwitser won de Masters Cup vier keer, maar werd dit jaar uitgeschakeld in de groepsfase.

Djokovic kreeg in de eerste set weinig tegenstand van Davidenko (6-1) en leek ook het tweede bedrijf eenvoudig binnen te halen, totdat de Rus bij 5-3 eindelijk begon tegen te stribbelen. Hij werkte twee matchpoints weg en brak de service van Djokovic, waardoor het 5-5 werd.

Overtuigend

De 21-jarige Serviër, die begin dit jaar in de Australian Open zijn eerste grand slam won, liet het niet verder komen en won overtuigend de volgende twee sets. Hij verdiende met de winst 978.000 euro.

"Ik heb niet veel toernooien gewonnen dit jaar, gelukkig lukt het nu wel. Ik sluit het seizoen af zoals ik begonnen ben, met een hoofdprijs", klonk het opgelucht.

Het was de laatste editie van de Masters Cup in Shanghai. Volgend jaar verhuist het eindejaarstoernooi naar Londen en heet dan World Tour Final.

Djokovic wint Masters Cup