STUTTGART - De turners Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes hebben het wereldbekertoernooi in Stuttgart zaterdag verlaten met een medaille op zak.

Van Gelder maakte op zijn favoriete onderdeel ringen de favorietenstatus waar en pakte goud, Wammes kwam net te kort om hetzelfde te doen op sprong. De meerkamper kon toch tevreden zijn met zilver.

Van Gelder moest de hoogste trede op het podium delen met de Chinees Yan Mingyon. Beiden kregen van de jury 16,65 punten. "Een lekkere score, mijn niveau gaat nog steeds omhoog", reageerde Van Gelder tevreden.

"Jammer van de landing, anders had ik een persoonlijk record kunnen neerzetten. Maar goed, ik kan niet altijd een vaste landing hebben."

Een dag eerder reikte de Waalwijker in de kwalificatie tot een puntentotaal van 16,45. Van Gelder vierde in Stuttgart zijn 23e wereldbekerzege. De 'Lord of the Rings' gaat zich de komende jaren met het oog op de Olympische Spelen ook op vloer en sprong richten.

Wammes

Wammes greep op het onderdeel sprong net naast het goud. Mede door een aftrek van 0,1 punt strandde hij na twee sprongen op een gemiddelde van 16,037.

Dat was niet genoeg om de Fransman Thomas Bouhail (16,200) te verslaan. Bouhail won op de Olympische Spelen in Peking zilver op dit onderdeel.

Zonderland

Rekspecialist Epke Zonderland kwam net als enkele weken geleden in Glasgow ten val bij zijn moeilijke Kovacs-Polman-combinatie.

Dat kostte hem een hoge score: met 14,650 werd de Fries slechts zevende. Het goud was voor de Duitser Fabian Hambüchen: 16,275.

Wevers

Sanne Wevers belandde net naast het podium op het onderdeel balk. Wevers, lid van TON Oldenzaal, kwam tot een score van 14,875. Ze werd daarmee vierde. Wereldtopper Cheng Fei uit China was de beste met 15,425.

Wevers moest ook de Australische Lauren Mitchell (15,150) en Yang Yilin, net als landgenote Cheng Fei goed voor twee medailles bij de Spelen in Peking, voor zich dulden. Yilin haalde 15,075. Op brug eindigde Wevers als zesde met 13,575. Hier was de Chinese He Ning (15,350) een klasse apart.

Het laatste evenement voor de turners dit jaar is de wereldbekerfinale in Madrid, op 13 en 14 december.