AMSTERDAM - Als winnaar van het vorige Amsterdam Tournamenthad Ajax, dat gastheer is van het evenement, een eer hoog tehouden. In de seizoensouverture voor eigen publiek kwamen deAmsterdammers tegen Liverpool niet aan het maken van doelpuntentoe, al had de ploeg verreweg het meeste balbezit en de bestekansen. Omdat de Engelse grootmacht óók verzuimde te scoreneindigde de wedstrijd in 0-0.

Wesley Sonck had het moeilijk op zijn eerste avond in de ArenA.De goedgebekte Belg leek stijf te staan van de zenuwen. Geen momentkon hij zijn belofte inlossen. De meeste ballen schoten van zijnvoeten en als hij wel in balbezit kwam, koos hij keer op keer voorobligate balletjes breed en terug. Hij had ook de pech dat hij alin de zesde minuut, geheel vrijstaand voor Jurek Dudek, werdovergeslagen door Rafael van der Vaart. De jonge aanvoerder vanAjax probeerde de keeper van Liverpool zelf te verschalken, watmislukte.

Verdedigend spel

Julien Escudé, de andere nieuwkomer in het basiselftal van Ajax,maakte een betere indruk. Hij speelde centraal in de defensie eenbehoorlijke wedstrijd. Liverpool maakte het de jonge Fransman ookniet echt moeilijk. Sinds Gérard Houllier aan het roer staat bij deEngelse club, is het spel van 'The Reds' er niet aanvallender opgeworden. Ook tegen Ajax koos het elftal voor verdedigend spel.

Door die instelling had het elftal van Ronald Koeman, in iedergeval optisch, een veldoverwicht. In de eerste helft kreeg Ajaxliefst drie levensgrote kansen, maar Van der Vaart had vrijdagavondzijn vizier nog niet op scherp staan. Vlak voor rust kreeg hij debeste mogelijkheid. De Braziliaan Wamberto, die als linksbuitenweer terug is in het eerste elftal van Ajax, speelde de spelmakergoed vrij. Van der Vaart nam de bal prachtig aan, maar zag zijninzet gestuit door Dudek.

Keepersprobleem

Koeman miste vrijdagavond nogal wat vaste krachten tegenLiverpool. De keepers Bogdan Lobont en Sander Boschker zijn beidegeblesseerd, waardoor de net herstelde Maarten Stekelenburg hetAmsterdamse doel verdedigde. Ook vorig seizoen kampte Ajax met eenkeepersprobleem. Destijds werd op het laatste nippertje Henk Timmervan AZ overgenomen. Naast de twee doelmannen waren ook ZlatanIbrahimovic, Nigel de Jong, John O'Brien, Johnny Heitinga, enVictor Sikora niet van de partij. De Tsjechische aanwinst ZdenekGrygera is nog in zijn thuisland om het laatste papierwerk teregelen, voordat hij voor Ajax uit mag komen.

Het elftal dat uiteindelijk tegen Liverpool in het veld kwam,kende eigenlijk geen verrassingen. Wesley Sneijder en Tomas Galasekvormden het middenveld en Van der Vaart speelde achter Sonck alsschaduwspits. Opnieuw toonde de Heemskerker zijn klasse. Hij wasbetrokken bij alle aanvallen van Ajax. Vooral met zijn oogstrelendeaannames bracht hij het publiek in de ArenA in vervoering.Doeltreffend werd hij echter, ook na rust, niet.

Internazionale wint

Internazionale is het Amsterdam Tournamentvrijdag goed begonnen. De nieuwe club van Andy van der Meyde maaktein de openingswedstrijd van het toernooi korte metten metGalatasaray, 3-0.

Andy van der Meyde begon goed aan het duel, dat voor hem eenweerzien betekende met de Amsterdam ArenA. Met enkele fraaie actiesleek hij de woorden van zijn coach Hector Cuper te logenstraffen,die hem donderdag nog een slechte vorm verweet. Naarmate de eerstehelft vorderde, bleek de Argentijnse coach het toch bij het rechteeind te hebben. Vanaf de linkerkant was Van der Meyde uiterstzelden gevaarlijk, als hij al aan de bal kwam. In de 62e minuutwerd hij, onder luid applaus van het Ajax-publiek, gewisseld.

Frank de Boer, de andere ex-Ajacied die aan de aftrap van hetAmsterdam Tournament stond, kende ook al geen beste avond. Centraalin de verdediging van de Turkse topclub Galatasaray was hijschuldig aan het eerste doelpunt van Inter. In een rechtstreekskopduel verloor de aanvoerder van het Nederlands elftal het van desterke Nigeriaan Obafemi Martins, die een voorzet van JavierZanetti tot doelpunt promoveerde, 0-1.

Martins nam na de pauze, in de 64e minuut, ook de 0-2 voor zijn rekening. Invaller MarioRebecchi maakte vier minuten later het derde Italiaanse doelpunt entekende daarmee voor de eindstand, 0-3.