HEERENVEEN - Sven Kramer blijft ongenaakbaar op de 5 kilometer. Na zijn tegenvallende klassering op de 1500 meter (vrijdag werd hij elfde) boekte hij zaterdag weer 'gewoon' een overwinning. Zijn naaste concurrent, Carl Verheijen, was maar liefst 5,86 seconden langzamer.

Kramer overschreed de finish na 6.14,32 terwijl zijn ploeggenoot bij TVM na 6.20,18 de tijd stilzette. Het brons ging naar de Italiaan Enrico Fabris (6.20,20).

Bob de Jong werd als nummer vijf geklasseerd in een tijd van 6.20,78. Ted-Jan Bloemen volbracht de afstand in 6.26,62 (7e) en bleef daarmee Wouter Olde Heuvel in een

Kritiek

Kramer uitte na afloop van zijn race scherpe kritiek op de scheidsrechters en ijsmeester Beert Boomsma. De vedette van TVM vond dat er te weinig gedweild werd, waardoor hij in de laatste rit geen optimale omstandigheden had.

Volgens Kramer hebben veel schaatsers en coaches bij de arbiters van de internationale schaatsfederatie ISU erop aangedrongen één keer extra te dweilen.

Baanrecord

De arbiters meenden echter dat het ijs minimaal drie kwartier in orde bleef en een extra 'schoonmaak' niet nodig was. "Ik had hier graag een baanrecord willen rijden", zei Kramer. "Aan mij lag het niet."

Direct na zijn winnende vijf kilometer maakte de 22-jarige Fries met duidelijke gebaren zijn ongenoegen kenbaar. "Iedereen moet onder gelijke omstandigheden kunnen schaatsen", sprak hij. "De scheidsrechters hebben geluk dat ik het nog goed doe, anders maken ze helemaal een flater."