HEERENVEEN - Kristina Groves heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 1500 meter gewonnen. De Canadese schaatsster, die een week eerder in Berlijn ook al de snelste was, noteerde een tijd van 1.57,22.

Daniela Anschütz-Thoms eindigde als tweede. De derde plaats ging naar de Canadese Christine Nesbitt.

Laurine van Riessen was met 1.58,60 de beste Nederlandse. Ze werd daarmee vijfde en hield Marrit Leenstra (zesde in 1.59,02) en Ireen Wüst (zevende in 1.59,05) net achter zich.

Seconde

Wüst was exact een seconde sneller dan een week eerder in Berlijn. Ze kwam met een tijd van 1.59,05 echter niet verder dan de zevende plek. Ook haar ploeggenote Paulien van Deutekom kon opnieuw niet overtuigen. De wereldkampioene won zaterdagochtend de B-groep in 1.59,82, terwijl ze in Berlijn nog 2.01,69 noteerde.

De twee TVM-rijdsters waren trager dan twee landgenotes. Laurine van Riessen werd vijfde in 1.58,60, terwijl Marrit Leenstra (zesde) 1.59,02 over haar race deed. In vergelijking met Berlijn was alleen Elma de Vries minder snel: 1.59,49 om 2.00,92.

Teleurstelling

Wüst kon haar teleurstelling bij het passeren van de finish niet verbergen. Trainer Gerard Kemkers moest op haar inpraten om Wüst ervan te overtuigen dat ze ook veel dingen goed had gedaan.

"We hebben de race geanalyseerd en ik ben blij met deze lijn", zei de Goirlese ruim na afloop van de wedstrijd. "Het was in vergelijking met vorig weekeinde technisch gezien een heel stuk beter. Ook het verval was dit keer wel oké."

Slechte race

Van Deutekom moest eveneens uit de put worden gepraat. "Het was een slechte race", zei de wereldkampioene, die net hersteld is van de griep.

"Ik voel me op zich fit, maar niet topfit. Ik ga ervan uit dat slechte resultaten zijn terug te voeren op mijn fysieke gesteldheid, want bij de NK afstanden schaatste ik twee weken geleden gewoon prima."

Wüst en Van Deutekom laten de wereldbekerwedstrijd in Moskou komend weekeinde aan zich voorbij gaan. De meeste schaatsers van TVM gaan op trainingskamp in Tenerife.