BRUSSEL - De voormalige Belgische bondscoach Guy Thijs isvrijdag na een slopende ziekte overleden. De trainer had hetBelgische voetbalelftal gedurende drie achtereenvolgendewereldkampioenschappen onder zijn hoede. In 1980 bereikte Belgiëonder zijn leiding de finale van het Europees kampioenschap, bijhet WK in 1986 werden de Belgen pas in de halve eindstrijduitgeschakeld door de latere wereldkampioen Argentinië. Thijs is 80jaar geworden.

In 1939 kwam de Belg in beeld als aanvaller van Beerschot. Tienjaar lang speelde hij voor die club, waarna hij nog onder meeruitkwam voor Standard Luik en Cercle Brugge. Hij speelde tweeinterlands.

Als trainer (onder meer bij Cercle Brugge, Lokeren, Wezel,Beveren, FC Antwerp) maakte Thijs veel meer naam. Al in 1976 kwamhij aan het hoofd van de Rode Duivels. De functie van bondscoachvervulde hij vervolgens gedurende bijna vijftien jaar. Tot 1989onafgebroken, en na een korte periode met Walter Meeuws alsbondscoach keerde Thijs terug van 1990 tot 1991.

Tactische uiteenzettingen

De Antwerpenaar leidde het Belgische elftal in 114 interlands.Thijs stond bekend als een joviale man, die na afloop van eenwedstrijd graag mocht napraten met een sigaar en een glas whisky.Van tactische uiteenzettingen moest hij ook weinig hebben. Eentrainersdiploma had hij dan ook niet. Van de Belg is bekend dat hijooit de opstelling van zijn ploeg maakte op de achterkant van eenbierviltje.

"Hij was een vaderfiguur", zei oud-voetballer Jan Ceulemanstegenover het VRT-nieuws. "De spelers wisten wat ze aan hemhadden." Ceulemans speelde zelf in het Belgische team dat in 1986pas in de halve eindstrijd werd gestuit door het Argentinië vanDiego Maradona. Dat toernooi en het EK van 1980 (2-1-nederlaag inde finale tegen Duitsland) gaven Thijs vooral de status van bestebondscoach ooit. Zijn laatste grote toernooi was het WK in 1990,toen de achtste finales het eindstation bleken.

Thijs, op 6 december 1922 geboren in Antwerpen, was tot op dedag van zijn dood nog in dienst van de KBVB. Zijn laatste functiewas pr-man. "Met het overlijden van Guy Thijs verliest hetBelgische voetbal de grootste en belangrijkste trainer uit degeschiedenis", stelt de Belgische bond in een verklaring. "Zijnpalmares zegt alles."