SHANGHAI - De tennisfinale van de Masters Cup in Shanghai gaat tussen de Serviër Novak Djokovic en de Rus Nikolai Davidenko.

Waar Djokovic vooraf wel in de eindstrijd werd verwacht, is de prestatie van Davidenko des te opmerkelijker. De stugge Rus rekende in de halve eindstrijd verrassend eenvoudig af met Andy Murray, de Brit die de laatste weken van het seizoen onverslaanbaar leek.

Djokovic klopte de Fransman Gilles Simon in drie sets: 4-6 6-3 7-5. De Serviër maakte daarmee een einde aan het sprookje van Simon, die in Shanghai mee mocht doen nadat de Spanjaard Rafael Nadal zich geblesseerd had afgemeld voor het eindejaarstoernooi.

Murray

Simon had zijn halvefinaleplaats te danken aan Murray, die vrijdag voor een sensatie zorgde door Roger Federer uit te schakelen.

De Zwitserse nummer twee van de wereld moest zijn laatste groepsduel in Shanghai tegen de al geplaatste Brit winnen om de halve finales te bereiken, maar Murray weigerde om cadeautjes uit te delen. De Brit, dit jaar winnaar van twee toernooien uit de Masters Series, stuurde Federer in drie sets naar huis.

Inspanningen

Die inspanningen braken Murray zaterdag tegen Davidenko echter op. De 27-jarige Rus, de mondiale nummer vijf, maakte in twee sets een einde aan de zegereeks van Murray: 7-5 6-2.

"Andy wilde laten zien dat hij de beste speler op dit moment is door Federer te verslaan, misschien was hij daarom wel moe", zei Davidenko na zijn zege.

Moe

"Natuurlijk was ik moe, ik heb vrijdag een lange wedstrijd gespeeld, maar eerlijk gezegd speelde Nikolai vandaag een stuk beter dan ik", bekende Murray.

Djokovic en Davidenko kwamen elkaar ook in de groepsfase van de Masters Cup tegen. De Serviër, die in januari op de Australian Open zijn eerste grandslamtitel veroverde, won toen in drie sets (7-6 0-6 7-5).

Bryan

De Amerikaanse tennisbroers Bob en Mike Bryan hebben de finale ook bereikt. De tweeling, twee keer winnaar van het prestigieuze toernooi, versloeg zaterdag het Poolse koppel Mariusz Fyrstenberg/Marcin Matkowski in twee sets: 6-4 6-4.

Tegenstanders van de Bryan-broers zijn de Canadees Daniel Nestor en diens Servische dubbelpartner Nenad Zimonjic.

Zij schakelden de Zuid-Amerikaanse combinatie Pablo Cuevas/Luis Horna uit, eveneens in twee sets: 6-1 6-3. Nestor won vorig jaar de Masterstitel samen met Mark Knowles van de Bahamas.