STUTTGART - Leontien Zijlaard-Van Moorsel heeft vrijdag haarwereldtitel op de individuele achtervolging geprolongeerd. Derenster van Farm Frites-Hartol versloeg tijdens de WKbaanwielrennen in Stuttgart haar Australische opponente KatieMactier.

Van Moorsel legde de drie kilometer af in 3.32,657. Haartegenstandster deed er ruim een seconde langer over: 3.33,784. Degeboren Boekelse kroonde zich daarmee voor de vierde keer tot 'swerelds beste op de achtervolging. In 1990 veroverde ze haar eerstemondiale titel, in Japan. In 2001 (Antwerpen) en 2002 won 'Tinus'ook al goud. In het goed gevulde stadion van Stuttgart voltooide zede trilogie.

Alle kracht uit haar lijf

Van Moorsel startte traag en keek lange tijd tegen eenachterstand aan. Toch raakte de ervaren rijdster niet in paniek enbouwde ze haar race vol zelfvertrouwen op. Vlak voor het ingaan vande laatste ronde nam de drievoudig olympisch kampioene eenvoorsprong van 0,1 seconde. In de laatste vierhonderd meter persteVan Moorsel alle kracht uit haar lijf en klopte ze de Australischemet ruim een seconde. "Het was keihard vechten, maar dat maaktdeze titel veel specialer", reageerde de kampioene. "Het is nietzo dat ik slechter rijd, maar de concurrentie komt elk jaardichterbij."

Met die constatering in haar achterhoofd klaagde Van Moorseldirect na haar race over de kleding. Het tenue, gemaakt in opdrachtvan de Nederlandse wielrenunie (KNWU), zou niet voldoen aan demoderne eisen. "Het flubbert op mijn lichaam. Dit is klote",reageerde ze. "Het is zó slecht. Ik kan de ritssluiting niet eenshelemaal dichtdoen, anders krijg ik geen adem. Daarom moet ik hetpak half open laten. Het is al jaren hetzelfde. En elk jaar zegt deKNWU dat een nieuw pak in de maak is. Maar de concurrentie komtsteeds dichterbij. Volgend jaar (tijdens de Olympische Spelen,red.) gaat 't echt om tienden van een seconde en dan wil ik eenbeter pak."

Snelste pak

Kledingfabrikant Nike is volgens Van Moorsel al ruim een jaarbezig met het ontwikkelen van een beter tenue. "Op de Spelen draagik hoe dan ook het snelste pak", sprak ze resoluut.

Een nieuwe uitdaging wacht alweer voor Van Moorsel. Ze wil inoktober het werelduurrecord - in handen van haar aartsrivaalJeannie Longo - aanvallen. De kopvrouw van Farm Frites gaatdaarvoor naar Mexico-stad. In december 2000 legde Longo opdiezelfde baan 45,094 kilometer af. De Rotterdamse renster deed in in Manchester een eerste poging Longo uit de boeken teschrijven, maar op 12 september (een dag na de terroristischeaanslagen in de Verenigde Staten) mislukte dat.