BREDA - Een half Avondje NAC volstond voor de medekoploper van de eredivisie om middenmoter Heracles Almelo in Breda te overklassen, 3-0.

Alle doelpunten vielen na de rust die volgde op een gezapige eerste helft met weinig gebeurtenissen. Ellery Cairo, Edwin de Graaf en Patrick Zwaanswijk (strafschop) scoorden voor NAC dat met 25 punten uit 11 duels fier de kop van de stand beklom.

Misschien was het iets anders gelopen als Heracles voor rust scherper was geweest. Jelle ten Rouwelaar behoedde NAC toen voor een achterstand.

In de 13e minuut keerde hij een schot van spits Bas Dost. In de 37e minuut had de Bredase doelman goed de hand in een diagonaal van Everton, waarna Lukas Bajer de rebound naast trapte.

Pieckenhagen

NAC was de eerste helft wel iets sterker, maar creëerde weinig kansen. Keeper Martin Pieckenhagen was de eerste 45 minuten meester van de situatie. In de 33e minuut was de medekoploper van de eredivisie dicht bij een treffer.

Op een hoekschop van Cairo kopte Zwaanswijk tegen de buitenkant van de paal. Cairo kreeg enkele seconden voor rust de beste kans. De vervanger van de geschorste Anthony Lurling trapte rakelings over.

Openingstreffer

Na de rust speelde de thuisclub feller en sneller. Dit leidde in de 54e minuut tot de openingstreffer. Kees Kwakman verlengde een ingooi van Csaba Feher, waarna Cairo met een volley doel trof, 1-0.

NAC drukte door. In de 62e minuut eindigde een combinatie bij Edwin de Graaf die de bal in de verste hoek prikte. Pieckenhagen kansloos, 2-0.

Koploper

NAC was na de tweede treffer los en had Heracles vast, zoals het een koploper betaamt tegen een lage middenmoter. In de 72e minuut benutte Zwaanswijk een strafschop na een overtreding van Pieckenhagen tegen de doorgebroken Matthew Amoah Heracles' doelman kreeg bovendien geel van de debuterende arbiter Winter.

In dik gewonnen positie liet NAC resterende kansen (Tommy van der Leegte, Amoah) onbenut.